Shopping Cart

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

معرفی رشته مامایی

خلاف تصور بخش زیادی از مردم، تخصص رشته مامایی تنها به کمک ‌کردن به فارق ‌شدن مادران باردار منتهی نمی‌شود. در گذشته ماماها چنین وظیفه‌ای را بر عهده داشتند. اما اکنون وظایف مختلف و مهم‌تری نیز برای آن‌ها در نظر گرفته شده است. مطالعه معرفی رشته مامایی که در این متن آورده شده، به شما کمک می‌کند تا با رتبه لازم برای پذیرش، نحوه پذیرش، بازار کار، شرایط مهاجرت، حقوق و درآمد، مقاطع تحصیلی، تفاوت آن با رشته زنان و زایمان آشنا شوید. همچنین بررسی نظرات دانشجویان رشته مامایی نیز که در آخر مطالب آورده شده است تصمیم‌گیری را برای شما ساده‌تر می‌کند.

رتبه لازم برای رشته مامایی

برای تحصیل در رشته مامایی ابتدا باید کنکور سراسری رشته علوم تجربی شرکت کنید. پس از این که به رتبه لازم برای رشته مامایی دست یافتید می‌توانید در این رشته تحصیل کنید. دانشگاه‌های متفاوتی در سراسر کشور که تعداد آن‌ها نیز نسبتا بالا است پذیرش دانشجو در این رشته را هر ساله دارند. حال سوال این است که باید حداقل چه رتبه‌ای به دست بیاوریم تا بتوانیم در مامایی تحصیل کنیم؟

رتبه لازم برای تحصیل در مامایی بر اساس نوع دانشگاه، نوع نوبت و دوره تحصیلی و همچنین سطح علمی دانشگاه‌ها متفاوت است. به همین دلیل در اینجا چند مورد از کارنامه‌های قبولی مامایی در کنکور سراسری سال ۱۴۰۱ را آورده‌ایم تا با مقایسه دانشگاه و رتبه مدنظرتان با آن‌ها بتوانید رتبه‌ای که باید به دست آورید را تخمین بزنید.

  • رتبه ۶۵۷۹، پذیرفته‌شده دردانشگاه علوم پزشکی شیراز: زمین‌شناسی ۰ درصد، زیست‌شناسی ۳۵.۴ درصد، شیمی ۲۵.۷۹ درصد، ریاضیات ۴۸.۹ درصد و فیزیک ۴۸.۹ درصد.
  • رتبه ، پذیرفته‌شده در دانشگاه علوم پزشکی : زمین‌شناسی، زیست‌شناسی، شیمی، ریاضیات و فیزیک
  • رتبه ۷۹۷۴، پذیرفته‌شده در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر: زمین‌شناسی ۵ درصد، زیست‌شناسی۲.۷ درصد، شیمی ۱۷.۲ درصد، ریاضیات ۳۷.۷۹ و فیزیک ۲۶.۷ درصد.
  • رتبه ۸۵۸۵، پذیرفته‌شده در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه: زمین‌شناسی ۰ درصد، زیست‌شناسی ۲۶.۷ درصد، شیمی ۳۵.۲۹ درصد، ریاضیات ۲۶.۷ درصد و فیزیک ۲۵.۶ درصد.
  • رتبه ۹۵۰۰، پذیرفته‌شده در دانشگاه علوم پزشکی همدان: زمین‌شناسی ۰ درصد، زیست‌شناسی ۲۵.۳۹ درصد، شیمی ۲۱ درصد، ریاضیات ۲۳.۲۹ درصد و فیزیک ۳۳.۴ درصد.
  • رتبه ۱۰۰۳۹، پذیرفته‌شده در دانشگاه علوم پزشکی بم: زمین‌شناسی ۰ درصد، زیست‌شناسی ۲۵.۳۹ درصد، شیمی ۱۶.۲ درصد، ریاضیات ۳۲.۲۹ درصد و فیزیک ۲۰ درصد.
  • رتبه ۱۰۵۳۷، پذیرفته‌شده در دانشگاه علوم پزشکی بجنورد: زمین‌شناسی ۰ درصد، زیست‌شناسی ۱۹.۳۹ درصد، شیمی ۳۴.۲۹ درصد، ریاضیات ۲۲.۲۹ درصد و فیزیک ۲۴.۵ درصد.
  • رتبه ۱۱۹۴۵، پذیرفته‌شده در دانشگاه علوم پزشکی زابل: زمین‌شناسی ۰ درصد، زیست‌شناسی ۴۰ درصد، شیمی ۱۹.۱ درصد، ریاضیات ۷.۸ درصد و فیزیک ۱۰ درصد.

رتبه‌ها و درصد دروس گفته‌شده مربوط به منطقه یک است. رتبه لازم برای سهمیه منطقه ۲ حدودا بین ۱۵۰۰۰ و ۲۸۰۰۰ در کنکور سراسری سال ۱۴۰۱_۱۴۰۲ بود. رتبه‌هایی که با سهمیه منطقه ۳ در رشته مامایی پذیرفته شده‌اند رتبه‌ای میان ۵۰۰۰ تا ۲۴۰۰۰ داشته‌اند. این نکته را در نظر داشته باشید که در سال‌های اخیر پذیرش در این رشته‌ها به صورت بومی انجام شده است. برای مثال فردی که در دانشگاه علوم پزشکی زابل پذیرفته شده است بومی این منطقه یا یکی از استان‌های مجاور است.

رشته مامایی بدون کنکور

با وجود این که امکان پذیرش بدون کنکور در بسیاری از تحصیلات دانشگاهی وجود دارد اما همچنان برای برخی از رشته‌های پرطرفدار مانند مامایی باید در کنکور سراسری شرکت کرد. به تازگی نوعی پذیرش بدون کنکور برای رشته مامایی در نظر گرفته شده است که تفاوت‌هایی با این نوع پذیرش در سایر موارد دارد.

  • حتما باید در کنکور سراسری یکی از رشته‌های دارای کنکور شرکت کرده باشید.
  • بومی محلی باشید که در آن قصد تحصیل در این رشته را دارید.
  • از متقاضیان چند برابر ظرفیت مشخص شده برای مصاحبه دعوت می‌شود.
  • مامایی بدون کنکور در مناطق محروم و در مقطع کاردانی ارائه می‌شود.
  • تعهد خدمت در رشته مامایی حدودا ۳ برابر مدت تحصیل آن است.

ممکن است فکر کنید که پذیرش بدون کنکور مامایی هر ساله برقرار است. اما اینگونه نیست. برای آگاهی از این موضوع باید دفترچه منتشر ‌شده برای پذیرش همان سال را مطالعه کنید و از ظرفیت‌های آن در مناطق مختلف آگاه شوید. دفترچه کنکور سراسری و پذیرش بدون کنکور هر ۲ در زمان مشخصی که از قبل مشخص می‌شود توسط سازمان سنجش روی سایت مربوطه قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته هوشبری

کارشناسی ارشد رشته مامایی

کارشناسی ارشد مامایی

امکان ادامه تحصیل در مامایی وجود دارد. برای این که مدرک در مقطع کارشناسی ارشد مامایی تحصیل کنید می‌توانید در کنکور سراسری این رشته شرکت کنید یا اگر دارای سهمیه استعداد درخشان هستید از این طریق اقدام کنید. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای ۶ گرایش است:

  • گرایش باروری
  • گرایش مامایی جامعه‌نگر
  • گرایش مدیریت مامایی
  • گرایش مشاوره در مامایی
  • گرایش آموزش مامایی
  • گرایش مامایی قانونی

شما باید درباره هر یک از این گرایش‌ها تحقیق کنید تا متوجه شوید که کدام یک با سلیقه و علایق شما سازگار است. پس از آن هنگام ثبت‌نام کنکور کارشناسی ارشد این رشته آن را انتخاب کنید. علاقه، بازار کار و درآمد ۳ مولفه مهم در انتخاب گرایش مقطع ارشد هستند که باید به آن‌ها توجه داشته باشید.

برای دریافت مدرک ارشد رشته مامایی نیاز است که ۳۲ واحد شامل ۱۶ واحد اختصاصی اجباری، ۱۰ واحد اختصاصی اختیاری و ۶ واحد پایان‌نامه را بگذرانید. دروس مورد نیاز برای شرکت در کنکور ارشد مامایی کدام‌اند؟ ۶ درس دارای اهمیت زیادی هستند:

  • درس بارداری و زایمان و بیماری‌های زنان با ضریب ۴
  • درس بهداشت، تغذیه مادر و کودک، تنظیم خانواده با ضریب ۲
  • درس نوزادان و مراقبت‌های مربوط به آن‌ها با ضریب ۲
  • درس جنین‌شناسی با ضریب یک
  • درس بیماری‌های داخلی و جراحی مربوط به مامایی با ضریب یک
  • درس‌های زبان عمومی و زبان تخصصی با ضریب ۲

ظرفیت پذیرش دانشجو در مقطع ارشد نسبت به کارشناسی کمتر است. اما به همان نسبت تعداد متقاضیان نیز کاهش پیدا می‌کند. بهتر است ۶ درس ذکر‌شده را با دقت بالا مطالعه کنید تا بتوانید رتبه خوبی در کنکور ارشد مربوط به آن به دست بیاورید. در این صورت می‌توانید به‌راحتی در دانشگاهی که مدنظر دارید بدون توجه به محدودیت ظرفیت آن پذیرفته شوید.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته بهداشت عمومی

رشته مامایی برای مردان

از سال ۱۳۱۸ تا کنون از تربیت مامای مذکر جلوگیری شده است. به همین دلیل آقایانی که علاقمند به این رشته هستند نمی‌توانند در این رشته در ایران و سایر کشورهای اسلامی تحصیل کنند. پس می‌توان نتیجه گرفت که پذیرش مامایی در ایران به صورت تک جنسیتی انجام می‌شود.

در کشورهای مسلمان امکان تربیت مامای مذکر وجود ندارد؛ زیرا در این رشته اندام خانم‌ها به‌طور مستقیم لمس می‌شود. مراجع تقلید نیز با این موضوع مخالف نیستند. بلکه معتقدند اگر مامای خانم وجود نداشته باشد می‌توان نوع مذکر را جایگزین آن کرد و مراجعه به آن هیچ‌گونه ممانعت شرعی ندارد.

باتوجه به این موضوع که محدودیت جنسیتی برای مامایی در نظر گرفته شده است شما می‌توانید تفاوت‌های رشته مامایی با زنان و زایمان را مطالعه کنید؛ زیرا شباهت‌هایی نیز میان این ۲ وجود دارد که ممکن است باعث ترغیب شما به سوی زنان و زایمان و انتخاب آن به عنوان رشته تحصیلی شما شود.

فرق رشته مامایی با زنان و زایمان

به دلیل نزدیک ‌بودن رشته زنان و زایمان با مامایی ممکن است به اشتباه گمان کنید که این ۲ رشته یکی هستند. اما تفاوت‌های بسیار واضحی میان آن‌ها وجود دارد. در گذشته ماما یا قابله این وظیفه را برعهده داشت که به خانم‌های باردار در فارق ‌شدن کمک کند. اما امروزه در دانشگاه‌ها با به‌وجود ‌آمدن رشته دانشگاهی در این باره ماماهای متخصص و ماهری با با آموزش‌های حرفه‌ای تربیت می‌شوند.

افرادی که در رشته زنان و زایمان تحصیل می‌کنند علاوه‌بر به‌ دست‌ آوردن تخصص لازم در زمینه زایمان، با مراقبت‌های این دوره نیز به‌طورکامل آشنا می‌شوند. به همین دلیل دارای تخصص بیشتری نسبت به افرادی هستند که در رشته مامایی تحصیل می‌کنند. روش‌های این دو حرفه برای بارداری متفاوت است.

زنان و زایمان از رشته‌های پزشکی است. پس از گذراندن دوره پزشکی عمومی در این رشته و ادامه تحصیل در آن به متخصص پزشک زنان و زایمان ارتقا پیدا خواهید کرد. اما مامایی از رشته‌های پیراپزشکی محسوب می‌شود و از دسته پزشک‌ها محسوب نمی‌شود. اما اصلی‌ترین وظیفه ماما را می‌توان حفظ سلامت و مراقبت از آن‌ها از طریق ارائه خدمات به آن‌ها دانست. اگر بخواهیم به‌طور موردی تفاوت آن‌ها را ذکر کنیم می‌توان ۴ مورد را بیان کرد.

  • وظیفه ماماها درمان بیماری‌های جزئی و توجه به بهداشت فردی بانوان و خانم‌های باردار است. اما پزشک زنان و زایمان به بررسی بیماری‌های نسبتا پیچیده و تخصصی می‌پردازد.
  • ماما وظیفه دارد در زمینه‌های جسمی، عاطفی و روحی از مادرانی که تازه فرزند خود را به دنیا آورده‌اند مراقبت کند. اما پزشک زنان و زایمان تنها در زمینه پزشکی از خانم‌های باردار مراقبت می‌کند. البته مراقبت به معنای گوشزد‌ کردن توصیه‌های پزشکی و انجام معاینات لازم است.
  • به دلیل این که پزشک‌های زنان و زایمان ابتدا دوره پزشکی عمومی و پس از آن دوره تخصص را می‌گذرانند دارای تبحر و مهارت بیشتری در زمینه بیماری‌های زنان و درمان آن‌ها هستند.
  • برخی بیماری‌های زنان تنها از طریق جراحی درمان می‌شوند. افرادی که در رشته مامایی تحصیل کرده‌اند مجوز انجام چنین کاری را ندارند. اما افرادی که در رشته زنان و زایمان تحصیل کرده‌اند دوره مخصوص به این کار را گذرانده‌اند. به همین دلیل می‌توان انجام عمل جراحی توسط پزشک زنان و زایمان‌را از تفاوت‌های میان این رشته با مامایی دانست.

با توجه ‌به تمام تفاوت‌های که میان رشته مامایی و زنان و زایمان وجود دارد همچنان می‌توان این دو رشته را مستقل از یکدیگر اما مکمل همدیگر دانست. هر یک از آن‌ها به نحوی به خانم‌های باردار و سلامت آن‌ها کمک می‌کنند. البته سلامت نوزاد پیش و پس از تولد نیز زیر نظر این ۲ مدیریت می‌شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با رشته پرستاری و بازار کار آن

رشته مامایی بهتره یا پرستاری

مامایی و پرستاری هر ۲ از رشته‌های محبوب هستند که برای تحصیل در آن‌ها باید در کنکور سراسری رشته تجربی شرکت کرده یا از طریق جذب بدون کنکور ثبت‌نام کنید. اگر به هر ۲ علاقه دارید و می‌خواهید تصمیم‌گیری کنید که یکی از آن‌ها را به عنوان رشته تحصیلی و شغل آینده خود برگزینید مطالعه شباهت‌ها و تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر می‌تواند به شما کمک کند.

  • برای تحصیل در رشته مامایی و پرستاری باید ۴ سال و معادل با ۸ ترم را بگذرانید.
  • تعداد واحد‌های رشته پرستاری مامایی ۱۳۰ واحد است.
  • محل کار رشته پرستاری بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، کلینیک‌ها، اداره‌ها و سازمان‌های پرستاری، پاراکلینیک‌ها، مراکز درمانی دولتی، مراکز درمانی خصوصی و پرستار‌های خصوصی که در منزل فعالت می‌کنند است.
  • محل کار رشته مامایی بیمارستان‌ها، زایشگاه‌ها، مراکز پزشکی و طرح پزشک خانواده و در درمانگاه‌ها به عنوان مربی خدمات بهداشتی است.
  • حقوق رشته پرستاری با شیفت‌های سبک حدودا ۸ میلیون و در کلان شهر‌ها یا شیفت‌های سنگین‌تر مبلغی میان ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان است.
  • رشته پرستاری و مامایی دارای گرایش‌های مختلف در مقطع ارشد و دکتری هستند.
  • امکان ادامه تحصیل در رشته مامایی و پرستاری در ایران وجود دارد.
  • رشته پرستاری دارای سختی کاری نسبتا بالایی است. اما درجه سختی شغل مامایی کمتر است.
  • امکان مشغول ‌به‌کار‌ شدن در رشته پرستاری بیشتر از رشته مامایی است.

درآمد، امنیت شغلی، توان جسمی و روحی خود و توضیحاتی که در رابطه با هر یک از این رشته‌ها ارائه شد می‌تواند تاثیر زیادی روی تصمیم‌گیری شما داشته باشد؛ زیرا رشته تحصیلی شما تاثیر مستقیمی بر آینده شما دارد و باید در انتخاب آن حساسیت و دقت زیادی به خرج دهید.

رشته مامایی یا پرستاری؟

دروس رشته مامایی

شما در مقطع کارشناسی رشته مامایی باید حدود ۱۳۰ واحد را بگذرانید. دروس رشته مامایی شامل ۲۳ دسته دروس اصلی، دروس تخصصی، دروس پایه، دروس عمومی می‌شود. دروس عمومی مختص به یک رشته نیست و تمامی افرادی که در مقطع کارشناسی تحصیل می‌کنند ملزم به گذراندن واحد‌های دروس عمومی هستند. برای هر درس و واحد تئوری کتاب جداگانه‌ای در نظر گرفته شده است که توسط اساتید مربوطه در شروع ترم‌های تحصیلی در اختیار شما قرار می‌گیرد.

  • دروس اصلی: آسیب‌شناسی عمومی، آسیب‌شناسی اختصاصی، اصول خدمات بهداشتی جامعه و آموزش بهداشت، زبان تخصصی، اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماری‌ها، داروشناسی، روانشناسی، اصول و فنون پرستاری، مامایی، روش اتاق عمل و زایمان، آمار حیاتی و روش تحقیق
  • دروس پایه: میکروب‌شناسی، سلول‌شناسی، بافت‌شناسی، انگل‌شناسی، فیزیولوژی، تشریح، بیوشیمی ایمنی‌شناسی
  • دروس تخصصی: اصول تغذیه مادر و کودک، تاریخ و اخلاق و مقررات پزشکی، اختلال عمل جنسی و آموزش مشاوره آن، کارآموزی بیماری‌های زنان، بیماری‌های زنان و ناباروری، بی‌حسی، بی‌هوشی و احیا در مامایی، جنین‌شناسی، اصول مدیریت و کاربردهای آن در مامایی، مقررات پزشکی قانونی، سونوگرافی و الکتروفیزیولوژی در مامایی و زنان، ژنتیک، روانپزشکی در مامایی، رادیولوژی، کارآموزی بارداری و زایمان، کارآموزی بیماری‌های داخلی و جراحی، بهداشت مادر، کودک و خانواده، کار‌آموزی بهداشت مادر، کودک و خانواده، آزمایش‌های کاربردی در مامایی، فیزیوپاتولوژی بیماری‌های داخلی جراحی و عفونی، نشانه‌شناسی و معاینات فیزیکی، کار‌آموزی نوزادان

این رشته دارای پایان‌نامه است. بنابراین علاوه بر گذراندن این واحد‌ها و دروس، باید پایان‌نامه را نیز ارائه دهید؛ زیرا بدون ارائه و دریافت نمره قبولی در آن نمی‌توانید از رشته مامایی فارغ‌التحصیل شوید. سعی کنید این دروس را به خوبی یاد بگیرید تا علاوه بر کسب نمره بالا، در آزمون‌های پذیرش نیز بتوانید موفق عمل کنید. دوره طرح ۲ ساله‌ای که برای مامایی در نظر گرفته شده است کاملا اختیاری بوده و هیچ‌گونه اجباری برای گذراندن آن نیست.

خرید کتاب های رشته مامایی

حقوق رشته مامایی

حقوق کافی و متناسب با انجام فعالیت می‌تواند نقش اساسی در ایجاد انگیزه برای انجام آن کار ایجاد کند. حقیقتی که در‌ رابطه ‌با درآمد رشته مامایی در ایران وجود دارد این است که دستمزد آن بالا نیست و چیزی حدود ۸ میلیون تومان است. این میزان با دستمزدی که به یک پرستار با شیفت سبک پرداخت می‌شود برابری می‌کند.

عواملی وجود دارند که می‌توانند باعث افزایش حقوق دریافتی شما در قبال فعالیت مامایی شوند. این عوامل کاملا اختیاری هستند و مازاد بر حقوق پایه و ثابتی که برای شما در نظر گرفته شده است پرداخت می‌شود. برخی از اصلی‌ترین این موارد عبارت‌اند از:

  • افزایش شیفت‌های کاری مخصوصا در روز‌های تعطیل بر حقوق پرداختی به شما افزوده می‌کند.
  • تعداد روز‌هایی که مشغول ‌به ‌کار هسنید.
  • محل و حوزه‌ای که در آن کار می‌کنید.
  • میزان کیفیت فعالیت‌های شما
  • سابقه کاری

هرچه دارای سابقه کاری بهتر و بیشتری باشید می‌توانید در مراکز بهتری شروع به کار کنید. نکته‌ای دیگری که اهمیت دارد این است که در مراکز درمانی خصوصی دست شما برای دریافت حقوق بیشتر، بازتر است. هم پایه حقوق بالاتری برای شما در نظر گرفته می‌شود و هم شما به‌راحتی می‌توانید تعداد شیفت‌ها و ساعت‌های بیشتری در بیمارستان بمانید.

در دوره طرح که کاملا اختیاری است نیز مبلغ اندکی به عنوان حقوق برای دانشجویان مامایی در نظر گرفته شده است؛ زیرا هدف اصلی از این دوره، یادگیری اصول و مبانی فعالیت در زمینه شغلی است. این مقدار حقوق را نیز برای تشویق افراد برای شرکت در این دوره در نظر گرفته‌اند.

حقوقی که به افراد ماما در کشور‌های مختلف پرداخت می‌شود متفاوت است. این مبلغ به طور میانگین در ایالات متحده ۱۰۳,۷۷۰ دلار، آلاسکا ۸۹,۰۷۰ دلار، آریزونا ۱۰۸,۷۲۰ دلار و کالیفرنیا ۱۴۲,۴۱۰دلار برای هر سال است. این مقدار‌ها پایه و بدون اضافه‌کاری است. امکان افزایش حقوق رشته مامایی در این کشور‌ها نیز بر اساس موارد گفته‌شده وجود دارد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با رشته علوم آزمایشگاهی

بازار کار رشته مامایی

قطعا یکی از اهداف شما هنگام تحصیل در رشته مامایی دستیابی به شغلی مناسب با درآمد قابل ‌قبول است. به همین دلیل اگر پیش از تحصیل با بازار ‌کار رشته مامایی تا حدودی آشنا شوید بهتر است. در این صورت می‌توانید سازگاری بازار‌ کار و محیط آن را با علایق و سلیقه خود بسنجید.

بیمارستان‌ها، زایشگاه‌ها، مراکز بهداشتی و درمانگاه‌ها از جمله مراکزی هستند که یک فرد تحصیل کرده در رشته دانشگاهی مامایی مقطع کارشناسی می‌تواند در یکی از آن‌ها مشغول ‌به ‌کار شود. علاوه بر این موارد اگر شما بتوانید در کنار مدرک کارشناسی مامایی، مجوز‌های مورد ‌نیاز را نیز کسب کنید می‌توانید مطب دایر کنید. شما با ارائه خدمات درمانی و بهداشتی در این مرکز می‌توانید به درآمد قابل توجهی برسید.

یکی دیگر از شغل‌هایی که با تحصیل در رشته مامایی می‌توانید به دست بیاورید سرپرست و مدیریت بخش‌های مختلف درمانی است. اما برای این شغل نیاز است که حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد این رشته باشید. پست‌های مدیریتی و ستادی و سوپروایزر آموزشی در بیمارستان‌ها از دیگر فرصت‌های شغلی مامایی است که با این مدرک تحصیلی می‌توانید آن را به دست آورید.

حق مطب رشته مامایی و نحوه تاسیس آن

پیش از آن که شما برای تاسیس مطب اقدام کنید باید شرایط آن را بررسی کرده و از داشتن تمامی آن‌ها اطمینان حاصل کنید. در این صورت هنگام تاسیس یا پس از آن با مشکلات کمتری مواجه می‌شوید و در صورت بروز، رفع آن برای شما ساده و به‌راحتی امکان‌پذیر خواهد بود.

  • ابتدا باید درخواست خود را همراه با مدارک مورد‌نیاز به معاونت درمان علوم پزشکی ارائه دهید.
  • باید سند موافقت اصولی بر اساس مقررات را از وزارت بهداشت دریافت کنید.
  • اسامی افرادی که همراه با شما در این مطب، کلینیک یا مرکز پزشکی قرار است همکار شوند را با گواهی‌های عدم سوء پیشینه و اعتیاد باید به بخش مربوطه تحویل بدهید.
  • باید عکس کاملی از سند یا اجاره‌نامه محلی که قصد فعالیت در آن را دارید ارائه دهید.
  • باید تاییدیه بهداشت از معاونت را دریافت کنید.
  • نام مرکز، ساعت‌هایی که فعالیت می‌کنید و آدرس دقیق را حتما اعلام کنید.

هر یک از پرسنل نیز باید دارای شرایط خاصی باشند و پذیرش آن‌ها پس از انجام برخی مراحل امکان‌پذیر است. مکان انتخاب ‌شده نیز باید دارای تجهیزات نسبتا کاملی از آینه، تخت، کپسول اکسیژن، وسایل احیای نوزاد و بزرگسال، تخت ژنیکولوژی، وسایل زایمان، سونی کید فیلم و پوستر آموزشی باشد.

در ابتدای تاسیس مطب باید مبلغی را به عنوان حق مطب برای دریافت مجوزهای لازم و این که توسط سازمان بهداشت و درمان به رسمیت شناخته شوید بپردازید. پس از آن مبلغی به عنوان مالیات یا به نوعی حق مطب از شما به صورت ماهانه یا سالانه گرفته می‌شود که با توجه ‌به میزان درآمد شما متفاوت است. به همین دلیل نمی‌توان آن را مقدار ثابت و معینی دانست.

رشته مامایی برای مهاجرت

بخش زیادی از رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی مانند رشته مامایی برای مهاجرت مناسب هستند؛ زیرا کادر درمان و سلامت از نیازهای همیشگی جوامع هستند. اگر شما دارای سابقه تحصیلی و سابقه کاری خوبی باشید به‌راحتی می‌توانید به کشور‌های اروپایی و امریکایی مهاجرت شغلی کنید.

حقوقی که برای رشته مامایی در برخی از کشورها در نظر گرفته شده است بالاتر از مبلغ پرداختی در ایران است. به همین دلیل اگر شما شرایط مهاجرت ‌کردن را دارید می‌توانید از طریق این رشته مهاجرت تحصیلی یا شغلی به یکی از کشورهای پیشرفته را انجام دهید.

انگلیس، کانادا، سوئد، امارات، عمان و استرالیا از جمله کشورهایی هستند که از نظر شغل، شرایط و درآمد پذیرای افراد تحصیل ‌کرده در مامایی با تسلط و مهارت نسبتا بالا است. البته حقوقی که این کشور‌ها برای پرسنل درنظر گرفته‌اند مبلغ قابل قبولی است که به شما در بهبود وضع مخارجتان کمک می‌کند.

شما پیش از مهاجرت باید تمامی قوانینی که کشور مقصد برای مهاجرت تعیین کرده است را مطالعه کنید. در این صورت فرصت کافی برای معادل‌سازی و فراهم ‌کردن شرایط لازم دارید. درصورت عدم توانایی در انجام این‌کار می‌توانید کشور مقصد را تغییر و بر اساس شرایط خود انتخاب کنید.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته اتاق عمل

رشته مامایی برای مهاجرت

مزایا و معایب رشته مامایی

بهتر است پیش از تحصیل در مامایی با مزایا و برخی از معایب رشته مامایی آشنا شوید. درصورتی‌که معایب این رشته برای شما قابل تحمل هستند آن را برای تحصیل انتخاب کنید. ویژگی‌های مثبت و منفی مامایی را به صورت مورد بیان می‌کنیم تا تصمیم‌گیری برای شما راحت‌تر باشد.

  • سطح آرامش و امنیت روانی در این رشته متوسط است.
  • سطح بازار کار نسبتا بالا است.
  • میزان شناخت مردم از آن به دلیل قدمت‌داشتن این فعالیت، بالا است.
  • مدت‌زمان ورود به بازار کار از طریق این رشته پایین است.
  • سختی کار نسبت به درآمد و دستمزد دریافتی بابت آن متوسط روبه‌بالا است.
  • مجموع پذیرش این رشته در کل دانشگاه‌های کشور هر ساله حدود ۱۰۰۰ نفر است.
  • امکان ادامه ‌تحصیل در این رشته تا مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری و تبدیل به دکتر مامایی وجود دارد.
  • امکان بورسیه تحصیلی رشته مامایی برای سایر کشورها تقریبا متوسط است.
  • خطر‌پذیری این رشته متوسط روبه‌بالا است.

نمی‌توان درباره مزایا و معایب رشته مامایی اظهارنظر کرد؛ زیرا ممکن است علاقه شما به این رشته باعث لذت‌بخش‌ شدن مواردی شود که از نظر فردی دیگر معایبی کاملا آزار‌دهنده هستند. علاوه بر مطالعه این مطالب شما می‌تونید نظر افرادی که در این رشته تحصیل کرده‌اند یا مشغول ‌به ‌کار هستند را جویا شوید. در این صورت می‌توانید راحت‌تر و با اطلاعات کامل‌تر تصمیم‌گیری کنید.

نظرات دانشجویان رشته مامایی

در سایت‌ها و نظرسنجی‌های مختلفی که به صورت آنلاین میان افراد درحال تحصیل یا شاغل در رشته مامایی انجام شده است نتیجه‌گیری‌های کلی و نسبتا کاملی برداشت کرده‌ایم. با قرار ‌دادن این مطالب در اختیار شما سعی داریم به آگاهی قابل ‌قبولی ربرسید تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.

هرچند تعداد افرادی که خواستار رشته دانشگاهی مامایی هستند زیاد است، اما شما باید مزایا و معایب آن را بررسی کرده و بر همان اساس تصمیم بگیرید. بخشی از افرادی که در این رشته تحصیل کرده‌اند پشیمان هستند. پشیمانی آن‌ها به ۲ علت است:

  1. تلاش بیشتر برای قبولی در یکی از رشته‌های تاپ کنکور سراسری رشته تجربی نظیر پزشکی یا دندانپزشکی
  2. انتخاب رشته زنان و زایمان به عنوان رشته تحصیلات دانشگاهی به دلیل ویژگی‌های بهتر و درآمد بیشتر آن

در کنار این افراد، دسته‌ای دیگر هستند که معتقد‌اند با تلاش و کوشش می‌توان ور هر زمینه‌ای به موفقیت رسید. به همین دلیل در مامایی سخت تلاش می‌کنند تا به موقعیت و شرایط دلخواهشان برسند. هیچ شغل و حرفه‌ای آسان و بدون سختی نیست. بلکه شما باید سعی کنید راهی را برگزینید که ترکیبی از علاقه قلبی و تصمیمات عقلانی شما باشد. در این صورت احتمال پشیمانی شما به کمترین حد خود می‌رسد.

سخن پایانی

اکنون که به شکل نسبتا کاملی با رشته مامایی، مزایا و معایب، بازار کار، حقوق، آینده شغلی و سایر ویژگی‌های آن آشنا شده‌اید می‌توانید به‌راحتی تصمیم بگیرید که این رشته برای آینده شما مناسب است یا خیر. درصورتی ‌که پاسخ شما به این پرسش منفی است می‌توانید سایر رشته‌هایی که با این رتبه و این درصد دروس قابل دستیابی هستند را مطالعه کنید. در این صورت نتیجه‌گیری شما سریع‌تر و بهتر خواهد بود. هدف اصلی از ارائه این متن که معرفی کامل مامایی برای کمک به انتخاب رشته صحیح شما است نیز مسیر خواهد شد.

سوالات متداول

رشته مامایی چند سال است؟

۴ سال تحصیلی برای این رشته در نظر گرفته شده است. این مقدار حد استاندارد است و درصورت افزایش آن، سنوات برای شما محسوب می‌شود.

رشته مامایی چند ترم است؟

برای دریافت مدرک تحصیلی مقطع کارشناسی مامایی شما باید ۸ ترم یا ۸ نیم‌سال تحصیلی را بگذرانید. در صورت عدم گذراندن واحد‌های درسی و عدم کسب نمره قبولی در آن‌ها ممکن است تعداد ترم‌ها افزایش پیدا کند.

رشته مامایی چیست؟

یکی از رشته‌های کنکور تجربی و پیراپزشکی است که از مزایا و معایب و طرفداران زیادی برخوردار است. پذیرش آن نیز به هر ۲ صورت بدون کنکور و از طریق کنکور انجام می‌شود.

رشته مامایی چه رتبه ‌ای می‌خواهد؟

باتوجه به این که در چه دوره، در چه دانشگاهی و در چه منطقه‌ای قرار دارید رتبه‌ای که باید کسب کنید متفاوت خواهد بود. البته هر ساله نیز این آمار تغییر می‌کند. در قسمت مربوطه برخی رتبه‌های قبولی به همراه درصد دروس تخصصی ذکر شده‌اند.

رشته مامایی تا چه مقطعی دارد؟

پس از دریافت مدرک کارشناسی مامایی، شما می‌توانید در مقطع کارشناسی ارشد دکتری در این رشته به‌راحتی در ایران و در دانشگاه‌های مختلفی که دارای این رشته هستند تحصیل کنید.

آیا دانشجویان رشته مامایی حقوق میگیرند؟

بله؛ در دوره طرح که کاملا اختیاری است حقوقی برای افراد در نظر گرفته‌اند. اما مقدار آن نسبتا کم است.

چه دانشگاه هایی رشته مامایی دارند؟

دانشگاه‌های زیادی در ایران در مقاطع مختلف و دوره‌های مختلف نظیر شبانه، روزانه یا واحد آزاد اسلامی این رشته را پذیرش می‌کنند.

آیا با رشته انسانی می ‌شود مامایی خواند؟

بله؛ به شرط آن که پس از دریافت مدرک دیپلم، در کنکور کارشناسی تجربی شرکت کنید. البته برای پذیرش بدون کنکور، شرکت شما در کنکور رشته انسانی نیز موردی ندارد.

آیا رشته مامایی شیفت شب دارد؟

برای گرایش‌های مختلف آن شیفت‌های متفاوتی در نظر گرفته شده است. به همین دلیل باتوجه‌به گرایش و محل کار شما این امکان وجود دارد که در برخی مواقع در شیفت شب فعالیت داشته باشید.

آیا رشته مامایی طرح دارد؟

بله؛ اما طرح آن کاملا اختیاری است. درصورت شرکت در دوره طرح و کار‌آموزی مبلغی به عنوان حقوق به شما پرداخت خواهد شد.

به اشتراک بگذارید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *