چرا اهمیت رشته‌های پیراپزشکی بالا است؟

رشته‌های پیراپزشکی از زیرشاخه‌های رشته پزشکی هستند و رشته‌های متعددی مانند پرستاری، مامایی، بهداشت، اتاق عمل و… را شامل می‌شوند. رشته‌هایی مانند پرستاری و اتاق عمل نمونه‌هایی از اهمیت رشته‌های پیراپزشکی در تیم مراقبت پزشکی هستند. مدت‌زمان تحصیل، تخصص، محل کار و مدیریت بیمار از مواردی هستند که تفاوت بین رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی را مشخص می‌کنند.

تمامی رشته‌های پیراپزشکی اهمیت خود را داشته و نمی‌توان یک یا چند رشته را به‌عنوان بهترین رشته‌های پیراپزشکی نام برد. بااین‌حال رشته‌هایی مانند پرستاری، اتاق عمل و رادیولوژی بازار کار خوبی دارند. درآمد رشته‌های پیراپزشکی نیز به میزان تحصیلات، سابقه شغلی و محل کار بستگی دارد. در این مقاله از سایت بهرتو به موضوع اهمیت رشته‌های پیراپزشکی می‌پردازیم.

آشنایی با رشته‌های پیراپزشکی

پیراپزشکی از زیرشاخه‌های علوم پزشکی است و رشته‌های متعددی مانند پرستاری، مامایی، اتاق عمل، هوشبری، بهداشت محیط و… را شامل می‌شود. رشته‌های پیراپزشکی پل ارتباطی بین پزشکان و بیماران بوده و در تشخیص، درمان و مراقبت از آن‌ها نقش دارند. رشته‌های مختلف پیراپزشکی در تأمین خدمات درمانی و بهبود سلامت جامعه نقش مهمی داشته و به‌عنوان بازوهای کمکی در سیستم سلامت و درمان عمل می‌کنند. ارتقای کیفیت مراقبت‌های بهداشتی و سلامت و دسترسی بهتر به خدمات درمانی و بهداشتی نشان‌دهنده اهمیت رشته‌های پیراپزشکی هستند. مهم‌ترین رشته‌های پیراپزشکی عبارت‌اند از:

رشته پرستاری

۱. رشته پرستاری

یکی از بهترین رشته‌های پیراپزشکی با درآمد و بازار کار مناسب رشته پرستاری است. سالانه داوطلبان زیادی برای ورود به این رشته که از محبوب ترین رشته‌های پیراپزشکی است تلاش می‌کنند. رشته پرستاری نقش مهمی در کادر درمان و مراقبت از بیماران دارد. پرستاران علاوه بر ارائه خدمات مراقبتی در بخش‌های مختلف مراکز درمانی نقش مهمی در آموزش بیماران، درمان‌های پیشگیرانه و مدیریت درد دارند. نقش پرستاران در کادر درمان یک نمونه بارز از اهمیت رشته‌های پیراپزشکی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.

۲. اهمیت رشته‌های پیراپزشکی؛ رشته رادیولوژی

رشته رادیولوژی و تصویربرداری پزشکی از دیگر رشته‌های گروه پیراپزشکی است که نقش بسیار مهمی در تشخیص بسیاری از مشکلات و بیماری‌ها دارد. دانشجویان این رشته با تکنیک‌های تصویربرداری مانند MRI، سی‌تی‌اسکن، رادیوگرافی و… آشنا شده و در دوره‌های بالینی آن‌ها را به‌صورت عملی فرامی‌گیرند. رشته رادیولوژی نیز به‌عنوان یکی از بهترین رشته‌های گروه پیراپزشکی شناخته می‌شود.

درباره اهمیت رشته‌های پیراپزشکی نباید رشته رادیولوژی را نادیده گرفت؛ زیرا تشخیص بسیاری از مشکلات و بیماری‌ها تنها از طریق تصویربرداری پزشکی امکان‌پذیر است. در مقایسه درآمد رشته‌های پیراپزشکی، رشته رادیولوژی نیز از رشته‌هایی با درآمد و بازار کار بسیار مناسب است.

۳. رشته فیزیوتراپی

در ادامه آشنایی با رشته‌های پیراپزشکی، رشته فیزیوتراپی نیز اهمیت زیادی دارد. متخصص فیزیوتراپی با روش‌های مختلف مانند ماساژدرمانی، تمرینات مختلف و استفاده از دستگاه‌های فیزیوتراپی به بیماران در درمان مشکلات اسکلتی، عضلانی و عصبی کمک می‌کند. تلاش برای کاهش درد و محدودیت‌های حرکتی و بهبود کیفیت زندگی بیماران نشان‌دهنده اهمیت رشته‌های پیراپزشکی و فیزیوتراپی است.

۴. رشته علوم آزمایشگاه

یکی دیگر از بهترین رشته‌های پیراپزشکی رشته علوم آزمایشگاه است و متخصصان این رشته با استفاده از تجهیزات مدرن پزشکی و تشخیصی نمونه‌های بیولوژیک انسان مانند ادرار، خون و… را بررسی می‌کنند. این فرایند برای تشخیص بیماری‌ها و مشکلاتی است که ممکن است فرد به آن مبتلا شده باشد. رشته علوم آزمایشگاهی نیز نقش بسیار مهمی در تشخیص و درمان بیماری و ارتقای سلامت بیماران دارد. این مورد مهم نیز نشان‌دهنده اهمیت رشته‌های پیراپزشکی در سیستم سلامت و درمان هستند.

۵. رشته مامایی

رشته مامایی هم در گروه رشته‌های پیراپزشکی قرار داشته و یک ماما نقش مهمی در سلامت مادر و نوزاد برعهده دارد. رشته مامایی از رشته‌های مهم و باارزش است که نقشی حیاتی در آموزش‌های دوره قبل از بارداری، بارداری، زایمان و بعد از زایمان برعهده دارد. یک ماما تلاش می‌کند تا از طریق آموزش‌های صحیح سلامت نوزاد و مادر را تأمین کند. در بررسی درآمد رشته‌های پیراپزشکی، رشته مامایی هم بازار کار خوبی داشته و یک ماما می‌تواند در مراکز درمانی؛ مانند بیمارستان، کلینیک یا مطب خصوصی مشغول به کار شود.

باتوجه‌به رابطه مستقیم مامایی با جان و سلامت دو انسان، می‌توان به اهمیت رشته‌های پیراپزشکی و در این مورد رشته مامایی پی برد. علاوه بر معرفی رشته‌های پیراپزشکی که به‌تفصیل بیان شد سایر رشته‌‌های این گروه عبارت‌اند از:

  • اتاق عمل
  • هوشبری
  • رشته تغذیه
  • پرتودرمانی
  • بهداشت عمومی
  • بهداشت حرفه‌ای
  • بهداشت محیط
  • بینایی‌سنجی
  • شنوایی‌سنجی
  • گفتاردرمانی
  • کاردرمانی
  • مهندسی پزشکی بالینی
  • تکنولوژی پزشکی هسته‌ای
دلایل اهمیت رشته‌های پیراپزشکی

دلایل اهمیت رشته‌های پیراپزشکی

تمام تخصص‌ها و نیروهای حاضر در سیستم و کادر درمان نقش تعیین‌کننده‌ای در ارتقای سلامت بیماران و به‌طورکلی سلامت جامعه دارند. رشته پیراپزشکی از زیرشاخه‌های علوم پزشکی به‌عنوان بازوی کمکی کادر درمان محسوب می‌شود. بر اساس رشته و تخصص پیراپزشکان وظایفی مانند آموزش بیماران، مدیریت درد، کمک به پزشک در تشخیص مانند علوم آزمایشگاهی و رادیولوژی و… برعهده دارند.

تمامی رشته‌های پیراپزشکی در جایگاه خود اهمیت داشته؛ ولی برخی از آن‌ها نقش پررنگ‌تری دارند. به‌عنوان‌مثال رشته‌های پرستاری، رادیولوژی، علوم آزمایشگاه، فیزیوتراپی و مامایی را می‌توان بهترین رشته‌های پیراپزشکی نامید. بعد از معرفی رشته‌های پیراپزشکی در ادامه به دلایل اهمیت رشته‌های پیراپزشکی می‌پردازیم.

۱. پشتیبانی از سیستم درمان و پزشکان

افرادی که در رشته‌های پیراپزشکی مانند پرستاری، رادیولوژی، فیزیوتراپی و… مشغول به کار هستند به‌عنوان بازوی کمکی پزشکان عمل می‌کنند. به‌عنوان‌مثال متخصص علوم آزمایشگاهی با روش‌های آزمایشگاهی مدرن می‌تواند وجود مشکل را تشخیص داده و ادامه روند درمان را به پزشک واگذار می‌کند. همچنین یک پرستار نقشی کلیدی در مراقبت از بیمار، آموزش بیمار، مدیریت و کنترل درد و… دارد.

۲. دسترسی بهتر به خدمات بهداشتی

بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی از دیگر موارد مهمی است که اهمیت رشته‌های پیراپزشکی را نشان می‌دهد. به‌عنوان‌مثال در مناطقی که پزشکان به‌راحتی در دسترس نیستند افرادی مانند پرستاران، ماما، متخصصان بهداشت حرفه‌ای و… خدمات درمانی اولیه را ارائه می‌دهند. این روند موجب می‌شود تا افراد در مناطق روستایی و محروم بتوانند از خدمات بهداشتی و درمانی اولیه بهره‌مند شوند.

۳. بازتوانی و مراقبت های بعد از درمان

همان‌طور که برخی رشته‌های فیزیوتراپی مانند علوم آزمایشگاهی و رادیولوژی نقش مهمی در تشخیص بیماری دارند رشته‌های پرستاری و فیزیوتراپی نیز در مراقبت‌های بعد از درمان بسیار اهمیت دارند. یک پرستار در روند مراقبت‌های درمانی نقش تعیین‌کننده‌ای داشته و به تسریع فرایند بهبودی بعد از آسیب و جراحی کمک می‌کند. همچنین متخصص فیزیوتراپی و آسیب‌شناسی گفتار و زبان که از بهترین رشته‌های پیراپزشکی هستند به بیماران در بازیابی سلامت فرد کمک می‌کنند. تمام این مزایا و خدمات همگی گواهی بر اهمیت رشته‌های پیراپزشکی هستند.

۴. توسعه فرهنگ سلامت

پیشرفت فرهنگ سلامت در جامعه، رعایت موازین بهداشتی و سبک زندگی سالم نیز در حیطه رشته‌های پیراپزشکی است. این افراد نقش مهمی در فرهنگ‌سازی سلامت جامعه دارند. به‌عنوان‌مثال کارشناسان بهداشت محیط و بهداشت حرفه‌ای درباره اصول مراقبت‌های بهداشتی محیط برای حفظ سلامتی افراد آموزش می‌دهند یا متخصصان تغذیه اصول مربوط به تغذیه و رژیم غذایی سالم را در اختیار افراد قرار داده و آن‌ها را برای پیروی از این اصول تشویق می‌کنند.

درآمد رشته‌های پیراپزشکی

اهمیت رشته‌های پیراپزشکی بر کسی پوشیده نیست و تمامی فارغ‌التحصیلان پیراپزشکی نقش مهمی در سیستم درمان دارند. پرستاران، متخصصین فیزیوتراپی، رادیولوژی، ماماها، متخصصان گفتاردرمانی، بینایی‌سنجی، علوم آزمایشگاهی و… همگی در جایگاه خود اهمیت دارند. به همین دلیل تمام این رشته‌ها را می‌توان به‌عنوان بهترین رشته‌های پیراپزشکی نام برد که همچون بازوهای کمکی و مهم در سیستم درمان وظایف خود را انجام می‌دهند. درآمد رشته‌های پیراپزشکی به رشته، مقطع تحصیلی، محل خدمت و سابقه شغلی بستگی دارد.

به‌عنوان‌مثال رشته پرستاری، فیزیوتراپی، علوم آزمایشگاه و رادیولوژی از رشته‌هایی هستند که بازار کار مناسبی دارند. برخی از این افراد در مراکز درمانی و بیمارستان‌های خصوصی یا دولتی مشغول به کار هستند که بر اساس محل خدمت حقوق و میزان درآمد آن‌ها متفاوت است. همچنین میزان درآمد ماماها و متخصصین رادیولوژی با داشتن کلینیک یا مطب خصوصی بیشتر خواهد بود.

تفاوت رشته‌ های پزشکی و پیراپزشکی

تفاوت رشته‌ های پزشکی و پیراپزشکی

تا اینجا درباره اهمیت رشته‌های پیراپزشکی، وظایف و نقش آن‌ها در سیستم درمان و عوامل مؤثر بر درآمد آن‌ها گفته شد. ممکن است برای برخی این سؤال پیش آید که چه تفاوت‌هایی بین رشته‌های پیراپزشکی و پزشکی وجود دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم. مهم‌ترین تفاوت بین رشته پزشکی و پیراپزشکی عبارت‌اند از:

  • مدت‌زمان تحصیل: طول دوره پزشکی عمومی ۷ سال است؛ ولی دوره کارشناسی رشته‌های پیراپزشکی ۴ سال طول می‌کشد. علاوه بر این پزشکان برای تحصیل در دوره‌های تخصصی باید سال‌های بیشتری تحصیل کنند. متخصصان پیراپزشکی می‌توانند تا مقطع دکترا نیز تحصیل کنند که طول دوره تحصیل آن‌ها کمتر از دوره‌های پزشکی عمومی + دوره‌های تخصصی پزشکی است.
  • تخصص: دامنه تخصص رشته پزشکی بیشتر از رشته‌های پیراپزشکی بوده و پیراپزشکان دارای تخصص عمومی‌تر هستند.
  • مراقبت از بیمار: پزشکان بیماری‌ها را تشخیص داده و برای معالجه اقدام می‌کنند؛ ولی در رشته پیراپزشکی افراد نقش مراقبت از بیمار، کمک به بازتوانی یا تشخیص اولیه ازطریق تصویربرداری، آزمایشگاه و… دارند.

جمع‌بندی

رشته‌های پیراپزشکی از زیرشاخه‌های علوم پزشکی بوده و رشته‌های مختلفی مانند پرستاری، رادیولوژی، فیزیوتراپی، علوم آزمایشگاهی و مامایی را دربر می‌گیرد. علاوه بر این رشته‌هایی مانند کاردرمانی، بینایی‌سنجی، شنوایی‌سنجی، بهداشت محیط و حرفه‌ای و… در گروه پیراپزشکی قرار دارند. نقش فارغ‌التحصیلان پیراپزشکی در مدیریت و مراقبت از بیماران، بازتوانی بیماری، آموزش و… اهمیت رشته‌های پیراپزشکی را به‌عنوان بازوی کمکی کادر درمان نشان می‌دهد. تمامی رشته‌های پیراپزشکی در جایگاه خود اهمیت دارند؛ ولی باتوجه‌به مشغله زیاد پرستاران، متخصصان رادیولوژی، فیزیولوژی، علوم آزمایشگاه و مامایی می‌توان این رشته‌ها را بهترین رشته‌های پیراپزشکی نامید.

میزان درآمد رشته‌های پیراپزشکی به میزان تحصیلات، سابقه شغلی و محل خدمت این افراد بستگی دارد. دانشجویان رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی به دلیل حساسیت رشته خود باید از منابع و کتاب‌های معتبر برای مطالعه استفاده کنند. سایت بهرتو از فروشگاه‌های معتبر در زمینه فروش کتاب‌های تخصصی رشته‌های مختلف پزشکی است. در این فروشگاه تمامی منابع معتبر با بهترین کیفیت و قیمت و مطابق با آخرین اصلاحات به فروش می‌رسد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید کتاب و دریافت مشاوره از طریق بخش تماس با ما اقدام کنید.

به اشتراک بگذارید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *