رشته هوشبری زیر گروه ۱ رشته های پیراپزشکی محسوب میشود. پذیرش در این رشته معمولا بهصورت بومی یا متمرکز است. وظیفه شما به عنوان متخصص هوشبری، از ابتدای عمل جراحی شروع میشود و تا پایان آن ادامه دارد. اگر به دنبال یافتن اطلاعاتی نظیر رتبه قبولی، دروس، بازار کار، حقوق، مزایا و معایب آن هستید مطالعه این متن به شما کمک خواهد کرد و میتوانید با اطلاعات کاملتری این رشته را برای تحصیل خود برگزینید.
رتبه رشته هوشبری
بسیاری از افرادی که در آزمون سراسری کارشناسی رشته علوم تجربی شرکت میکنند، علاقمند به قبولی و تحصیل در رشته پزشکی یا یکی از زیرشاخههای آن هستند. اما افرادی که رتبه متوسط را در اَین آزمون کسب کردهاند، نمیتوانند در این رشتهها پذیرفته شوند. هوشبری یکی از رشتههای مناسب برای این افراد است. معمولا با کسب رتبه کمتر از ۱۲ هزار میتوان در این رشته به صورت روزانه پذیرفته شد. اکنون چند مورد از کارنامههای قبولی این رشته با رتبه و درصدهای آن را بررسی میکنیم.
- رتبه ۷۲۷۹: پذیرفته شده در دانشگاه علوم پزشکی سمنان با درصدهای دروس تخصصی زمین شناسی ۱۳.۳۹، زیست شناسی ۳۲، شیمی ۱۶.۲، ریاضیات ۵۲.۲۹ و فیزیک ۵۵.۵۲ درصد.
- رتبه ۸۵۷۱: پذیرفته شده در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با درصدهای دروس تخصصی زمین شناسی ۰، زیستشناسی ۳۸، شیمی ۱۹.۱، ریاضیات ۵۴.۵ و فیزیک ۳۸.۹ درصد.
- رتبه ۹۱۰۳: پذیرفتهشده در دانشگاه علوم پزشکی سمنان با درصدهای دروس تخصصی زمین شناسی ۱۰، زیستشناسی ۲۴، شیمی ۳۲.۴، ریاضیات ۱۰ و فیزیک۲۱.۲ درصد.
- رتبه ۱۰۴۳۳: پذیرفته شده در دانشگاه علوم پزشکی گناباد با درصدهای دروس تخصصی زمین شناسی ۳۰، زیستشناسی ۳۸.۷، شیمی ۳۸.۰۹، ریاضیات ۱۵.۶ و فیزیک ۰ درصد.
- رتبه ۱۱۴۰۵: پذیرفته شده در دانشگاه علوم پزشکی فسا با درصدهای دروس تخصصی زمینشناسی ۶.۶۹، زیستشناسی ۳۸، شیمی ۲۰، ریاضیات ۳.۴ و فیزیک ۱۳.۳۹ درصد.
البته دقت داشته باشید که هر ساله با توجه به میزان تلاش داوطلبان، تغییراتی در رتبههای پذیرفته شده در رشته هوشبری و سایر رشتهها ایجاد میشود. رتبههای بهتر نیز به سراغ رشتههایی نظیر پزشکی، دندانپزشکی و پرستاری میروند. به همین دلیل معمولا هر ساله حدود رتبه برای رشته هوشبری ۷ تا ۱۲ هزار است. این افراد میتوانند در رشته هوشبری پذیرفته شوند.
دروس رشته هوشبری
برای دریافت مدرک کارشناسی هوشبری نیاز است پس از قبولی در آزمون سراسری تعداد ۱۳ واحد عمومی، ۱۷ واحد پایه، ۲۶ واحد تخصصی و کارآموزی و ۱۲ واحد کارآموزی در عرصه را بگذرانید. بهعبارتی مجموعا باید ۱۳۴ واحد پاس کنید.
- دروس تخصصی شامل آناتومی ۱، آناتومی ۲، فیزیولوژی ۱، فیزیولوژی ۲، فیزیک هوشبری، میکروبشناسی و استریلیزاسیون، بیوشیمی، ایمونولوژی، روانشناسی، واژهشناسی پزشکی، کاربرد رایانه، آمار زیستی و روشتحقیق، نشانهشناسی و معاینات بالینی، اصول پایه داروشناسی، اصول کمکهای اولیه، اصول پرستاری و کار در اتاق عمل، فیزیوپاتولوژی، خونشناسی و انتقال خون، فوریتهای پزشکی، زبان تخصصی، مدیریت در بیهوشی، اصول بیهوشی، روش بیهوشی ۱، روش بیهوشی ۲، روش بیهوشی ۳، مراقبتهای پس از بیهوشی، اصول مراقبتهای ویژه، اصول و روشهای اداره درد، آشنایی با بیماریهای داخلی و جراحی، داروشناسی اختصاصی و اخلاق حرفهای در هوشبری میشود.
- واحدهای کارآموزی در عرصه شامل کارآموزی در عرصه ۱، کارآموزی در عرصه ۲، کارآموزی در عرصه بیهوشی، کارآموزی در عرصه اورژانس، کارآموزی در عرصه درد، کارآموزی در عرصه ICU و کارآموزی در عرصه PACU میشود.
- کارآموزی نیز شامل ۴ بخش ۴ واحدی است که در ترمهای متوالی آموزش خواهید دید.
- دروس عمومی نیز شامل انقلاب اسلامی، تاریخ اسلام، اندیشه ۱ و ۲، اخلاق اسلامی، متون اسلامی، دانش خانواده، ادبیات فارسی، زبان انگلیسی عمومی و تربیت بدنی ۱ و ۲ میشود.
البته برخی دروس نظیر آناتومی ۱ و ۲ شامل ۰.۵ واحد عملی هستند. این واحدهای عملی ممکن است در قالبهایی شبیه به کارآموزی آموزش داده شوند. یعنی برای انجام آنها نیاز باشد که به مراکز درمانی نظیر بیمارستانها بروید و به صورت عملی آنها را بگذرانید. پیش از آن نیاز است که به مدت ۲ سال در دوره طرح نیز شرکت کنید. ما در فروشگاه کتاب بهرتو، امکان خرید کتاب های هوشبری را برای شما فراهم کردهایم تا به کتابهای موردنیاز خود دسترسی داشته باشید.
بازار کار رشته هوشبری
اگر مدرک تحصیلی خود را دریافت کنید و به مقام کارشناس هوشبری برسید میتوانید در مراکز فوریت پزشکی و بیمارستانها مشغول به کار شوید. در این صورت از اعضای تیم جراحی به حساب میآیید. واحدهای مرتبط با تیم جراحی و اتاق عمل عبارتاند از: بانک خون، رادیولوژی، آزمایشگاه و واحد پرستاری.
تمامی مراکز پزشکی و درمانی حداقل به یک فرد که دارای تحصیلات و تجربه در رشته هوشبری باشد نیاز دارند. ازآنجاکه این تحصیل در این رشته و مشغول بهکار شدن با مدرک آن بهصورت بومی انجام میشود میتوان گفت که بازار کار آن رابطه مستقیمی با تعداد بیمارستانها و مراکز درمانی موجود در محل زندگی شما دارد. اگر بازار کار این رشته را با سایر رشتهها و زیرشاخههای پزشکی مقایسه کنیم، نسبت به آنها دارای موقعیت شغلی کمتری است.
بازار کار این رشته به خوبی رشتههایی نظیر پرستاری نیست. اما از نظر بازار کار و درآمد تقریبا با رشته اتاق عمل برابری میکند و در یک سطح قرار دارند. البته برای تخمین بازار کار حتما موارد محیطی اثرگذار بر آن را در نظر داشته باشید.
حقوق رشته هوشبری
اگر به دنبال رشتههای پردرآمد پزشکی و پیراپزشکی هستید قطعا هوشبری نمیتواند شما را به خواستهتان برساند؛ زیرا این رشته و شغل مرتبط با آن دارای حقوق متوسطی هستند. افراد شاغل در این حوزه از کادر درمان محسوب میشوند. بنابراین از مزایای آن نظیر بیمه و قرارداد با برخی مراکز بهرهمند خواهید شد. میزان حقوق دریافتی این افراد باتوجه به عوامل مختلف، متفاوت خواهد بود. بهعبارتی نمیتوان عدد مشخصی برای درآمد رشته هوشبری تعیین کرد. از جمله عوامل تاثیرگذار بر درآمد متخصصین هوشبری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع ارگانی که در آن مشغول به کار هستید. این ارگان میتواند دولتی یا خصوصی باشد. معمولا حقوق بخشهای دولتی کمتر از بخشهای خصوصی است.
- هر ساله یا بهمدت چند سال یکبار حقوق بخشهای مختلف افزایش پیدا میکند. پس با توجه به سالی که مشغول به کار هستید دستمزد دریافتی شما نیز متفاوت خواهد بود.
- تعداد ساعتهایی که در هفته به کار کردن اختصاص میدهید. پس از تحصیل در رشته هوشبری و مشغول بهکار شدن، شغل شما به صورت دائمی نخواهد بود. زیرا نیاز نیست به صورت همیشگی در اتاق عمل حضور داشته باشید. بنابراین تعداد ساعتهایی که در اتاق عمل حضور دارید یکی از عوامل تعیین کننده حقوق شما خواهد بود.
- میزان مهارت و تجربه شما در انجام کارهایتان بر حقوق شما اثرگذار است. هرچه مهارت بیشتر و سابقه کاری درخشانتری داشته باشید حقوق شما نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
مزایا و معایب رشته هوشبری
هر رشته و شغلی با مزایا و معایبی همراه است. تنها چیزی که میتواند سختیها و معایب یک رشته را برای شما قابلتحمل سازد علاقه شما نسبت به آن است. البته بهتر است از پیش با این موارد آشنا باشید تا بتوانید تصمیم درستی بگیرید.
مزایای رشته هوشبری
- استرس ناشی از این فعالیت نسبت به سایر رشتههای پزشکی کمتر است. شما در اتاق عمل مشغول فعالیت هستید؛ اما وظیفه سنگینی را بر عهده ندارید. به همین دلیل تنش و استرس وارد بر شما اندک است. فعالیت در محیط پاکیزه و به دور از جمعیت نیز از ویژگیهای تحصیل و مشغول بهکار شدن در رشته هوشبری اتاق عمل به شمار میرود.
- یکی دیگر از مزایای این رشته این است که کارشناس هوشبری شیفت شب ندارد؛ زیرا هنگام عملهای جراحی باید حضور داشته باشد و معمولا عملهای جراحی طی روز انجام میشوند.
- ساعت کاری این شغل پیوسته نیست و شما در طول هفته ساعات آزاد زیادی خواهید داشت.
- برای اشتغال در این رشته نیازی به گذراندن دورهها و آزمونهای دشوار نیست. اگر بتوانید دروس دانشگاهی خود را با نمره بالا بگذرانید بهراحتی میتوانید در مراکز پزشکی و درمانگاهها شروع به فعالیت کنید. معمولا هر مرکز جراحی و اتاق عمل به یک یا ۲ دستیار هوشبر نیاز دارد.
معایب رشته هوشبری
- به دلیل این که متخصص هوشبری کار نسبتا سنگینی در اتاق عمل انجام نمیدهد، حقوق بالایی به او تعلق نمیگیرد. این مورد در شرایطی رخ میدهد که فرد تصور میکند چون در رشتههای زیرشاخه پزشکی تحصیل کرده و مشغول به فعالیت است، دستمزد بالایی به او تعلق خواهد گرفت.
- این شغل بهصورت ثابت نخواهد بود. درصورتیکه شما فعالیتهای مربوط به حرفه خودتان در اتاق عمل را بهخوبی انجام ندهید پزشک بیهوشی این اختیار را دارد که برای جایگزینی شما با فردی ماهر اقدام کند. به همین دلیل رشته هوشبری برای مهاجرت گزینه چندان مناسبی نیست.
- یکی دیگر از معایب این رشته را میتوان این مورد دانست که بدون شرکت در کنکور سراسری نمیتوان در آن مشغول به تحصیل شد. حتما باید در آزمون سراسری شرکت کنید و رتبه مورد نیاز برای تحصیل در این رشته را به دست آورید.
ادامه تحصیل در رشته هوشبری
برای اینکه دانشجوی هوشبری شوید، ۲ راه پیش رو دارید. با توجه به شرایط و علاقه خود میتوانید با انتخاب یکی از این راهها در این رشته مشغول به تحصیل شوید. ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی این رشته امکانپذیر است. اما برای مقطع کارشناسی ارشد و دکترا هنوز امکانات و شرایط لازم در ایران فراهم نشده است.
کاردانی رشته هوشبری
پیش از تحصیل نیاز است که در کنکور سراسری رشته تجربی شرکت کنید. اگر در مصاحبه حدنصاب نمره را در کنار رعایت شرایط بهدست آورید میتوانید با شرط معدل در این رشته مشغول به تحصیل شوید. برای گرفتن مدرک کاردانی نیاز است که یک دوره ۲ ساله (۴ ترمه) را پشت سر بگذارید. طی این ۴ ترم باید ۶۸ واحد را با موفقیت پاس کنید. این ۶۸ واحد شامل ۱۳ واحد عمومی، ۱۷ واحد پایه، ۲۶ واحد تخصصی و کارآموزی و ۱۲ واحد کارآموزی در عرصه میشود.
کارشناسی رشته هوشبری
برای دریافت مدرک کارشناسی این رشته پس از موفقیت در کنکور سراسری نیاز است که ۸ ترم، معادل با ۴ سال را بگذرانید. طی این مدت ۱۳۴ واحد درسی ارائه میشود که شما ملزم به گذراندن تمام آن هستید. ۲۶ واحد عمومی، ۴۱ واحد پایه، ۳۳ واحد تخصصی، ۱۸ واحد کارآموزی و ۱۶ واحد کارآموزی در عرصه تمامی واحدهایی را شامل میشود که شما باید آنها را بگذرانید.
تغییر رشته از هوشبری به پزشکی
امکان تغییر رشته از رشتههای پیراپزشکی به پزشکی امکانپذیر است. اگر شما پس از پذیرفتهشدن در رشته هوشبری قصد انصراف و شرکت مجدد در کنکور تجربی برای تحصیل در پزشکی را داشته باشید به مدت ۲ سال از شرکت در آزمون سراسری محروم خواهید بود. پس راهحل چیست و چگونه میتوان از هوشبری به پزشکی انتقال یافت؟ برای انجام این امر نیاز است که واحد برخی شرایط باشید.
- کارنامه سبز ممکن است به اشتباه یا بهصورت دلخواه هنگام انتخاب رشته کنکور سراسری، پزشکی را در اولویتهای بعد از هوشبری قرار داده باشید و اکنون نظر شما تغییر کرده باشد. در این صورت پیش از آنکه دیر شود باید سریعا و در ماههای ابتدای ترم، درخواست خود را با همین مضمون در سایت سازمان سنجش و بخش مربوطه ثبت کنید. سپس به درخواست شما رسیدگی میشود و در صورتی که تایید شود میتوانید در پزشکی مشغول به تحصیل شوید. این اتفاق در صورتی میسر است که شما رتبه لازم برای این رشته را به دست آورده باشید.
- راهحل دوم برای تغییر رشته از هوشبری به پزشکی این است که پس از گذراندن حداقل ⅙ و حداکثر ⅔ واحدها، اقدام به تغییر رشته کنید. درخواست باید توسط شما در دانشگاه مبدا ثبت و به دانشگاه مقصد ارسال شود. درصورتیکه امکان ادامه تحصیل شما در پزشکی وجود داشته باشد واحدهای گذرانده شده را برای شما معادلسازی میکنند. سپس باید باقی واحدهای پزشکی را برای فارغالتحصیلی در این رشته بگذرانید.
راهحل اول نسبت به مورد دوم دارای دردسر کمتری است و سریعتر موفق به تغییر رشته خواهید شد. اما درصورتیکه امکان استفاده از این روش برای شما وجود ندارد راهحل دوم را انتخاب کنید. اگر به موقع برای تغییر رشته اقدام نکنید، ممکن است دیگر موفق به انجام آن نشوید.
فرق رشته هوشبری با بیهوشی
ممکن است تصور شما از رشته هوشبری و بیهوشی یکسان باشد. این تصور کاملا اشتباه است. اولین تفاوت رشته هوشبری با بیهوشی در تعداد سالهای تحصیل و واحدهایی که باید گذرانده شود است.
- برای دریافت مدرک کارشناسی رشته هوشبری باید دوره ۴ ساله را با گذراندن تعداد واحد مشخصی طی کنید. اما برای دریافت مدرک بیهوشی پزشک عمومی نیاز است که ۷ سال در این رشته تحصیل کنید. اگر قصد ادامه تحصیل در پزشکی بیهوشی را داشته باشید باید در آزمونهای تخصصی این رشته شرکت کنید تا به مدرک متخصص بیهوشی دست پیدا کنید.
- دومین تفاوت اصلی این ۲ رشته در میزان حقوق دریافتی آنها است. متخصص بیهوشی درآمد خیلی بالاتری نسبت به فرد تحصیلکرده در رشته هوشبری دارد.
اگر هنوز در این رشته پذیرفته نشدهاید بهتر است درباره تفاوت آن با رشته بیهوشی اطلاعاتی داشته باشید. در این صورت متوجه خواهید شد که علاقه شما به کدام یک از این ۲ رشته است. سپس خواهید توانست با آگاهی کامل انتخاب رشته خود را انجام دهید.
سخن پایانی
برای تحصیل در رشته هوشبری نیاز است که برای کنکور سراسری تلاش کنید؛ چرا که بدون کسب رتبه مرتبط نمیتوانید در این رشته پذیرفته شوید. در این صورت وظیفه شما در اتاق عمل انجام بیهوشی و مراقبتهای پیش، هنگام و پس از عمل جراحی خواهد بود. پیش از انتخاب این رشته باید با بازار کار، حقوق و مزایا و معایب آن که در این متن در اختیار شما قرار گرفت آشنا شوید.
سوالات متداول
رشته هوشبری چیست؟
هوشبری یکی از زیرشاخههای پیراپزشکی است که برای تحصیل در آن نیاز است حتما در کنکور سراسری شرکت کنید. سپس میتوانید در اتاق عمل و مراکز درمانی مشغول به کار شوید.
رشته هوشبری چند سال است؟
مقطع کاردانی این رشته ۴ ترم و معادل با ۲ سال تحصیلی است. اما برای دریافت مدرک کارشناسی رشته هوشبری باید ۴ سال یا ۸ ترم را بگذرانید.
برای رشته هوشبری چه رتبهای لازم است؟
با کسب رتبه کمتر از ۱۲ هزار میتوانید در دانشگاه دولتی نوبت روزانه در رشته هوشبری تحصیل کنید. با رتبههای بالاتر از ۱۲ هزار در نوبت شبانه یا دانشگاه آزاد میتوانید مشغول به تحصیل شوید.
رشته هوشبری تا چه مقطعی دارد؟
در این رشته تنها تا دریافت مدرک کارشناسی میتوانید تحصیل کنید. مقطع ارشد و دکترا برای این رشته در ایران وجود ندارد.
رشته هوشبری چند واحد است؟
برای مقطع کاردانی ۶۸ واحد و برای مقطع کارشناسی باید ۱۳۴ واحد را بگذرانید. این تعداد واحد شامل دروس تخصصی، عمومی، کارآموزی و کارآموزی در عرصه میشود.
چگونه از رشته هوشبری به پزشکی تغییر رشته دهیم؟
از طریق کارنامه سبز یا از طریق درخواست تغییر رشته و ارسال آن از دانشگاه مبدا به مقصد میتوان این کار را انجام داد. به شرط آنکه شرایط هر ۲ روش را داشته باشید.
آیا رشته هوشبری شیفت شب دارد؟
خیر؛ انجام عملهای جراحی که نیاز به حضور کارشناس هوشبری دارند در طول روز انجام میشوند و نیازی به حضور کارشناس در شیفت شب نیست.
آیا رشته هوشبری طرح دارد؟
بله؛ پس از فارغ التحصیلی باید یک دوره ۲ ساله را به عنوان طرح بگذرانید تا بتوانید بهراحتی مشغول به کار شوید.