آشنایی با منابع آزمون پیش کارورزی، چیستی آن، زمان و نحوه ثبتنام، شرایط آن، تعداد سوالات، تاریخ برگزاری و اعلام نتایج میتواند به شما در برنامهریزی و موفقیت در این آزمون کمک زیادی کند. این مطالب بهطور جداگانه و کامل در این متن توضیح داده شدهاند که با مطالعه دقیق آنها میتوانید آزمون پره انترنی که برای سنجش دانشجویان پزشکی و پرستاری برگزار میشود را با موفقیت پشت سر بگذارید و پس از آن در بیمارستان در زمینه مربوطه مشغول به فعالیت شوید.
آزمون پره انترنی یا پیش کارورزی چیست؟
آزمون پیش کارورزی یا آزمون پره انترنی هرساله برای سنجش دانش دانشجویان پزشکی برگزار میشود. این آزمون مختص دانشجویان پزشکی است و دانشجویان دندانپزشکی نمیتوانند در آن شرکت کنند. در شهریور و اسفند سال ۱۴۰۲ دو آزمون اصلی و در آبان و اردیبهشت دو آزمون میان دوره برگزار میشود که ملاک اصلی در این آزمون کسب حدنصاب نمره است.
درصورت عدم قبولی در آزمون پیش کارورزی تا ۳ بار شانس شرکت مجدد در این آزمون را خواهید داشت. اگر شرایط و آمادگی شرکت در این امتحان را ندارید ثبتنام نکنید و آن را به نوبت بعد موکول کنید؛ چرا که ثبتنام و عدم حضور در جلسه امتحان به منزله شرکت در این آزمون ثبت شده و شما بدون شرکت در این امتحان یک فرصت را ازدست خواهید داد. آزمون پره انترنی بهدلیل ادامه تحصیل در رشته پزشکی و پایان دکترای دوره عمومی بسیار اهمیت دارد.
آزمون پیش کارورزی پرستاری یک آزمون برای دانشجویان ترم ۶ پرستاری برای تعیین صلاحیت بالینی و توانمندسازی آنها است. حدنصاب نمره برای قبولی در این آزمون ۱۴ است. درصورت غیبت نمره صفر خواهد شد و در صورت عدم کسب نمره حدنصاب شورای آموزشی تصمیم نهایی در را در این باره میگیرد.
آزمون پره انترنی دامپزشکی نیز پیش از شروع بهکار باید در مرحله انجام شود؛ مرحله اول پس از گذراندن ۷۰ واحد و مرحله دوم پس از گذراندن ۱۴۰ واحد برگزار میشود. این آزمون به آزمون پیش درمانگاهی دامپزشکی نیز شناخته میشود.
شرایط شرکت در آزمون پره انترنی
برای شرکت در آزمون پیش کارورزی نیاز است که واجد برخی شرایط باشید؛ در غیر این صورت از شرکت در این آزمون محروم خواهید شد. برخی از شرایط اصلی که داشتن آنها قادر به شرکت در این آزمون خواهید شد موارد زیر هستند.
- همه بخشهای استاژری که شامل ۶۳ واحد کارآموزی بالینی و ۳۱ واحد نظری خاص کارآموزی میشود را باید با موفقیت گذرانده باشید.
- باید نمره قبولی را در برخی دروس که مهلت پاس کردن آنها تا آخر پایان دوره استاژری است را کسب کرده باشید.
- معدل کل دوره کارآموزی باید حداقل ۱۴ باشد.
- موضوع پایان نامه باید ثبت شده باشد.
- تمامی واحدهای عمومی تا پیش از شرکت در آزمون باید پاس شده باشند؛ در صورتی که یک درس عمومی را هنوز پاس نکرده باشید میتوانید با عنوان مشروط در این آزمون شرکت کنید.
- حداقل نمره قبولی دوره استارژی ۱۲ و حداقل میانگین کل ۱۴ است.
- پروپوزال باید در دانشکده تایید و تصویب شده باشد.
- تمامی واحدهای اجباری را باید با موفقیت گذرانده باشید.
در آزمون پره انترنی دندانپزشکی که قبلا با نام آزمون جامع دندانپزشکی شناخته میشد، شرط اصلی برای شرکت در آن تایید و تصویب پروپوزال است و باید دوره کارآموزی را با معدل حداقل ۱۴ پشتسر گذاشته باشید. شرکت در این آزمون برای دانشجویان ورودی سال تحصیلی ۹۷ و ۹۸ الزامی است و بدون شرکت در آن فارغالتحصیل نمیشوند.
بیشتر بخوانید: آزمون دستیاری پزشکی و دندانپزشکی
منابع آزمون پره انترنی برای قبولی در آزمون
برای قبولی در آزمون پره انترنی نیاز است که منابعی که سوالات از آن طرح میشود را به دقت مطالعه کنید. دروس آزمون پره انترنی معمولا از همان مباحثی است که حین تحصیل مطالعه کردهاید. بخش مهمی از منابع در این قسمت آورده شدهاند؛ درصورت بیان یک مبحث در دو کتاب، مطالعه همان مبحث فقط از کتاب هاریسون کفایت میکند.
- در آزمون پیش کارورزی برای بخش غدد، دو مبحث Diseases of Thyroid Gland و Diabetes Mellitus مطالعه شود؛ در کتاب ترجمه شده این دو مبحث با عنوانهای بیماریهای غده تیروئید و دیابت قندی مشخص شدهاند.
- برای بخش خون، ۸ مبحث Iron Deficiency and other hyperproliferative anemias، disorders of hemoglobin، Megaloblastic anemia، Hemolytic anemia and anemia due to acute blood loss، Aplastic anemia, Myelodysplasia، Acute and chronic myeloid Leukemia ، Malignancies of lymphoid cells و Transfusion biology and therapy مطالعه شوند که در کتاب ترجمه شده با عنوانهای کمبود آهن و سایر کمخونیهای هیپوپرولیفراتیو، اختلالات هموگلوبین، کمخونی مگالوبلاستیک، کمخونی همولیتیک و کمخونی ناشی از از دست دادن خون حاد، کمخونی آپلاستیک، میلودیسپلازی، لوسمی میلوئیدی حاد و مزمن، بدخیمیهای سلولهای لنفاوی و بیولوژی و درمان انتقال خون مشخص شدهاند.
- برای بخش گوارش، ۱۰ مبحث Diarrhea & Constipation، Gastrointestinal Bleeding، Peptic ulcer disease and related disorders، Irritable Bowel Syndrome، Involuntary Weight loss، Acute Viral Hepatitis، Approach to patient with liver disease، Evaluation of liver function، The hyperbilirubinemias و Approach to the patient with gastrointestinal disease مطالعه شود که در کتاب ترجمه شده با عنوانهای اسهال و یبوست، خونریزی گوارشی، بیماری زخم پپتیک و اختلالات مرتبط، سندرم روده تحریکپذیر، کاهش وزن غیرارادی، هپاتیت حاد ویروسی، رویکرد به بیماران مبتلا به بیماری کبدی، ارزیابی عملکرد کبد، هیپربیلی روبینمی ها و رویکرد به بیمار مبتلا به بیماریهای گوارشی مشخص شدهاند.
- در آزمون پیش کارورزی برای بخش روماتولوژی، ۵ مبحث Back & Neck Pain، Osteoarthritis، Infectious Arthritis، Periarticular Disorders of the extremities و Approach to Articular & Musculoskeletal Disorders مطالعه شود که با عنوانهای درد کمر و گردن، آرتروز، آرتریت عفونی، اختلالات اطراف مفصلی افراطیها، رویکرد به اختلالات مفصلی و اسکلتی عضلانی در کتاب ترجمهشده مشخص شدهاند.
- برای بخش تنفسی، ۷ مبحث Asthma، Pneumonia، Chronic obstructive Pulmonary disease، Cough and hemoptysis، Cardiogenic shock and pulmonary edema، Deep vein thrombosis and Pulmonary Thromboembolism و Approach to the patient with disease of the respiratory system مطالعه شود که در کتاب ترجمهشده با عناوین آسم، ذاتالریه، بیماری انسدادی مزمن ریه، سرفه و هموپتیزی، شوک کاردیوژنیک و ادم ریوی، ترومبوز ورید عمقی و ترومبوآمبولی ریوی و رویکرد به بیمار مبتلا به بیماریهای دستگاه تنفسی مشخص شدهاند.
- برای بخش قلب در آزمون پیش کارورزی، ۱۲ مبحث Physical examination Chest Discomfort & Palpitations، Heart failure، cor pulmonale، Hypertensive Vascular Disease، Unstable Angina and Non-ST elevation myocardial infarction، ST-segment elevation myocardial
- infarction، Ischemic Heart Disease، Valvular heart disease، Syncope، Arrhythmia، Metabolic syndrome و Approach to patient with gastrointestinal disease مطالعه شود که در کتاب ترجمه شده با عنوانهای معاینه فیزیکی ناراحتی و تپش قفسه سینه، نارسایی قلبی، کور پلمنال، بیماری عروقی فشارخون بالا، آنژین ناپایدار و انفارکتوس میوکارد بدون افزایش ST میوکارد،ST سکته، بیماری ایسکمیک قلب، بیماری دریچهای قلب، سنکوپ، آریتمی، سندرم متابولیک و رویکرد به بیمار مبتلا به بیماری گوارشی مشخص شدهاند.
- برای بخش کلیه در آزمون پیش کارورزی ۴ مبحث Hypo and hypernatremia، Hyperkalemia and Hypokalemia، Acidosis & Alkalosis وAcute kidney insufficiency and chronic kidney disease مطالعه شود؛ ایم مباحث در کتاب ترجمه شده با عنوانهای هیپو و هیپرناترمی، هیپرکالمی و هیپوکالمی، اسیدوز و آلکالوز و نارسایی حاد کلیه و بیماری مزمن کلیه مشخص شدهاند.
- منبع آزمون برای اپیدمیولوژی I.Beaglehole, Basic Epidemiology چاپ سال ۲۰۰۷ است.
- منبع آزمون برای فارکومالوژی l Katzung Bertam G. Pharmacology: Examination & Board Review. Mcgrawhill چاپ ۲۰۱۰ و آمار حیاتی روشهای آماری و شاخصهای بهداشتی از دکتر کاظم محمد چاپ سال ۱۳۸۶ است.
- منبع آزمون پیش کارورزی برای چشمپزشکی، Vaughan Daniel, et al. General Ophthalmology/. McGraw Hill چاپ سال ۲۰۱۱ بهطور کامل بهجز فصلهای ۱۷، ۱۸، ۲۰، ۲۴ و ۲۵ است.
- منبع آزمون برای گوش و حلق و بینی، Ear, nose & throat disease with head & neck surgery چاپ ۲۰۱۰ است.
- منبع آزمون برای روانپزشکی Pocket handbook of psychiatry/Kaplan & Sadock’s چاپ ۲۰۱۰ است.
- منبع آزمون برای بیماریهای مغز و اعصاب Aminoff Michael J, et al. Clinical Neurology. 7th edition. چاپ سال ۲۰۰۹ بهطور کامل بهجز فصلهای ۱۴، ۳۶۹، ۳۸۰، ۳۸۱ و ۳۸۲ و Braunwald Eugene, et al. Harrison’s Principles of Internal Medicine چاپ ۲۰۱۲ است.
- منبع آزمون برای پاتولوژی، Robbins Stanley L, et al. Basic Pathology بهطور کامل به جز مباحث پاتولوژی عمومی است.
- منبع آزمون برای بیماریهای کودکان، Behrman Richard E, et al. Nelson Essential of Pediatrics چاپ سال ۲۰۱۱، مبحث واکسیناسیون بر اساس دفترچه کشوری، مبحث تغذیه تکمیلی از انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر است.
- منبع آزمون برای زنان و زایمان، Danforth David N, et al. Danforth Obstetrics and Gynecology چاپ سال ۲۰۰۸ است.
- منبع آزمون برای ارتوپدی، درسنامه ارتوپدی و شکستگیها از دکتر بهادر اعلمی هرندی و همکاران چاپ سال ۱۳۸۸ است.
- منبع آزمون برای اورولوژی، فصلهای ۱، ۵، ۶، ۷، ۸، ۱۰ تا ۲۳، ۲۶ و ۲۷ از کتاب اورولوژی عمومی از دکتر ناصر سیم فروش و دکتر نورعلیزاده است.
بیشتر بخوانید: آنچه لازم است در مورد آزمون بورد بدانیم
بودجهبندی و تعداد سوالات آزمون پیش کارورزی
تعداد و بودجهبندی سوالات آزمون پیش کارورزی به این صورت است که از مباحث و دروس مختلف به یک اندازه سوال مطرح نمیشود و با توجه به اهمیت و ضریب دروس، تعداد سوالات و بودجه بندی آزمون پره انترنی متفاوت است. تعداد کل سوالات ۲۰۰ و تقسیمبندی آن بهصورت زیر است:
- از دروس داخلی ۴۲ سوال که شامل ۵ سوال از مبحث غدد، ۸ سوال از قسمت گوارش، ریه و مسمومیت ۱۰ مسئله، خون و انکولوژی ۷ مسئله و ۵ مورد از مبحث روماتولوژی است.
- از مباحث قلب، جراحی و پوست بهترتیب ۴، ۲۴ و ۷ سوال مطرح میشود.
- از مباحث اطفال، رادیولوژی و ارتوپدی بهترتیب ۲۴، ۶ و ۷ سوال مطرح میشود.
- از مباحث روانپزشکی، عفونی و نورولوژی بهترتیب ۷، ۹ و ۸ سوال مطرح میشود.
- از مباحث پاتولوژی، اخلاقپزشکی و زنان بهترتیب ۹، ۳ و ۱۳ سوال مطرح میشود.
- فارماکولوژی، اورولوژی و چشمپزشکی بهترتیب، ۷، ۶ و ۶ سوال مطرح میشود.
- از مباحث گوش و حلق و بینی و آمار و اپیدمیولوژی هر کدام ۶ سوال مطرح میشود.
مدت زمان و تاریخ برگزاری آزمون پره انترنی
بنابر دلایل مختلف ممکن است هر ساله تغییراتی در زمان برگزاری آزمونهای پزشکی و غیرپزشکی ایجاد شود؛ در چند سال اخیر بهدلیل وجود ویروس کرونا تاریخ بسیاری از آزمونها دچار تغییر شد. بههمین دلیل بهتر است منتظر اعلام زمان ثبتنام از طریق سازمان سنجش کشور باشید. در ادامه زمان تقریبی برگزاری آزمون اصلی و میان دوره آورده شده است.
- آزمون پیش کارورزی علومپایه پزشکی و میان دورهای سری اول در تاریخ ۱۸ خرداد ۱۴۰۲ برگزار میشود.
- آزمون اصلی پیش کارورزی و علوم پایه پزشکی سری اول در تاریخ ۲ شهریور ۱۴۰۲ برگزار میشود.
- آزمون میاندورهای پیش کارورزی و علومپایه پزشکی سری دوم در تاریخ آذرماه ۱۴۰۲ برگزار میشود.
- آزمون اصلی پیش کارورزی و علوم پایه پزشکی سری دوم در تاریخ ۱۰ اسفند ۱۴۰۲ برگزار میشود.
دلیل برگزاری این آزمون ۴ بار در سال بهاین دلیل است که جا ماندگان و کسانی که شرایط شرکت در آزمون قبلی را بههر دلیلی نداشتهاند، فرصت برای فراهم کردن شرایط داشته باشند و بتوانند در همین سال دوباره در آزمون شرکت کنند. مدت زمان آزمون پره انترنی برای پاسخگویی به سوالات حدودا ۲۰۰ دقیقه و معادل ۳ ساعت ۳ دقیقه است.
بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد آزمون ارتقا دستیاری
مراحل و زمان اعلام نتایج آزمون پیش کارورزی
ابتدا در یک بازه زمانی مشخص فرصت ثبتنام برای شرکت در آزمون پیش کارورزی درنظر گرفته میشود که در برخی موارد ممکن است تمدید شود. تاریخ ثبتنام معمولا یک ماه پیش از برگزاری این آزمون است. پس از گذشت مدتی و حدود یک هفته قبل از تاریخ برگزاری آزمون باید کارت ورود به جلسه خود را دریافت کنید تا بتوانید در این آزمون شرکت کنید.
نتایج آزمون پیش کارورزی چه زمانی اعلام میشود؟ حدود یک ماه زمان نیاز است تا پاسخهای سوالات بررسی شود. نتایج نهایی از طریق سایت سازمان سنجش برای شرکت کنندگان تحصیل کرده در ایران و خارج از کشور با وارد کردن اطلاعلات قابل مشاهده است. درصورت کسب حدنصاب یعنی حداقل نمره ۹۰ شما در این آزمون قبول شدهاید و میتوانید در بیمارستان حضور یابید. این حدنصاب مربوط به آزمون اصلی اولیه سال ۱۴۰۲ است.
سخن پایانی
در این متن سعی شد اطلاعاتی در رابطه با چیستی آزمون پیش کارورزی، مراحل و زمان اعلام نتایج آن، تاریخ برگزاری این آزمون، تعداد سوالات، منابع و شرایط لازم برای شرکت در این آزمون در اختیار شما قرار بگیرد تا بهوسیله آن بتوانید در زمان مقرر در آزمون شرکت کنید و درصورتی که تحت هر شرایطی نتوانستید موفقیت در این امتحان را بهدست بیاورید، شرایط را فراهم کنید تا در آزمونهای بعد که در همین سال برگزار خواهد شد با مطالعه منابع و آگاهی از زمان برگزاری مجددا بتوانید شرکت کنید.
سوالات متداول
آزمون پیش کارورزی پزشکی چیست؟
آزمونی که هر ساله در دو نوبت اصلی و میان دورهای برای سنجش دانشجویان ترم ۱۱ پزشکی برگزار میشود تا میزان آمادگی آنها برای فعالیت در بیمارستان به دست آید. همه شرکتکنندگان میتوانند با کسب نمره حدنصاب در این آزمون پذیرفته شوند.