Shopping Cart

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

آنچه درباره رشته اتاق عمل باید بدانید

رشته اتاق عمل از جمله رشته‌هایی است که پس از با موفقیت ‌گذراندن کنکور رشته تجربی می‌توان در آن مشغول به تحصیل شد. بهتر است پیش تحصیل در این رشته اطلاعاتی درباره تغییر آن به رشته پزشکی و یا رشته پرستاری، حقوق، مزایا، دروس و سایر عوامل مرتبط با آن به دست آورید. در این صورت می‌توانید در کنار علاقه خود به آن، به این نتیجه برسید که آیا برای دستیابی به هدفتان این مورد گزینه مناسبی است یا نه. تمامی مطالب مرتبط با این موضوع در بخش‌های جداگانه در این متن در اختیار شما قرار گرفته است.

معرفی رشته اتاق عمل

رشته اتاق عمل به انگلیسی Operating room field است. از زیر شاخه‌های پزشکی و پیرا‌پزشکی به شمار می‌رود. در این رشته با مطالعه کتاب‌هایی که متناسب واحد‌های درسی تهیه می‌کنید می‌توانید با به‌روز‌ترین اصول اتاق عمل و فناوری‌های نوین جراحی آشنا شوید. پس از فارغ‌التحصیلی از این رشته در جراحی‌های تخصصی و فوق ‌تخصصی این علم و مواردی که به شما آموزش داده شده است برای شما کار‌آمد خواهد بود.

تحصیل در این رشته بین ۸ تا ۱۰ ترم، معادل با ۴ تا ۵ طول می‌کشد. پس از گذشت این مدت‌ زمان و طی برخی مراحل می‌توانید در مراکزی که به نیروی اتاق عمل نیاز دارند مشغول به کار شوید. به شرط آن‌که قوای جسمانی بالایی داشته باشید و روحیه شما در انجام کار تیمی بالا باشد؛ زیرا نیاز است هنگام انجام عمل‌های جراحی، مدت ‌زمان طولانی سر پا بایستید و به‌صورت تیمی عمل جراحی را پیش ببرید. داشتن روابط عمومی بالا نیز باعث می‌شود اگر پیش عمل، بیمار دچار اضطراب، استرس و دلهره است بتوانید به‌راحتی او را دلداری دهید.

فردی که پس از تحصیل در رشته اتاق عمل در مراکز پزشکی نظیر بیمارستان مشغول به کار می‌شود دارای وظایفی است. فرد باید بکوشد این وظایف را به بهترین شکل انجام‌دهد.

  • به بررسی وسایل و تجهیزات اتاق عمل می‌پردازد و در صورت نقص آن را سریعا جایگزین می‌کند.
  • تمامی نمونه‌های آزمایشگاهی را با رعایت اصول و شیوه‌های نگه‌داری به آزمایشگاه منتقل می‌کند.
  • استریل ‌کردن وسایل و تجهیزات آزمایشگاه و استریل هنگام پانسمان و پس از انجام جراحی بر عهده این فرد خواهد بود.
  • به بیمار کمک می‌کند در حالت بدنی صحیح برای انجام عمل جراحی قرار بگیرد.
  • وظیفه انتقال بیماران پس از عمل جراحی به اتاق ریکاوری بر عهده این فرد است.
  • هنگامی که جراح و سایر نیرو‌هایی که در اتاق عمل قرار دارند در حال انجام عمل جراحی هستند این فرد گزارشی نسبتا کامل از مراحل انجام آن تهیه می‌کند.

به‌طور‌کلی کسانی که با این عنوان در بیمارستان‌ها مشغول به‌کار می‌شوند وظیفه کمک به جراح را بر عهده دارد. به عبارتی موظف است امکانات و شرایط لازم برای انجام یک عمل جراحی موفق را مهیا کند. تمامی مراحل پیش، هنگام و بعد از عمل توسط کمک‌های این فرد با موفقیت انجام می‌شود.

رشته اتاق عمل

مزایای رشته اتاق عمل

بازار کار رشته اتاق عمل به عنوان یکی از شاخه‌های پزشکی خوب بوده و دارای آینده شغلی روشنی است. پس از تحصیل در این رشته به‌راحتی می‌توان در مراکزی نظیر درمانگاه، بیمارستان، اورژانس، اتاق عمل، رادیولوژی، بخش‌های مرتبط با جراحی و مراکز آندوسکوپی مشغول به‌کار شد؛ زیرا در تمامی مراکز پزشکی از جمله بیمارستان‌ها، حداقل به یک یا ۲ متخصص اتاق عمل نیاز است.

از مزایای تحصیل در رشته اتاق عمل می‌توان به این موضوع اشاره کرد که دانشگاه‌های زیادی این رشته تحصیلی را ارائه می‌دهند. شما به‌راحتی می‌توانید در دانشگاه‌هایی نظیر: علوم پزشکی جندی شاپور، مراغه، تهران، اراک، اردبیل، کرج، ایلام، بابل، بم، شهید بهشتی، همدان و مراغه مشغول به تحصیل شوید. طی یک جمع‌بندی کلی می‌توان مزایای تحصیل در این رشته و مشغول به کار‌شدن در مراکز پزشکی را موارد زیر دانست:

  • بازار کار نسبتا بالا
  • درآمد متناسب با شغل
  • امنیت شغلی بالا
  • مشغول به‌کار‌ شدن در اتاق عمل و سر‌و‌کار‌ نداشتن با سایر بخش‌های مراکز درمانی و پزشکی
  • امکان ادامه‌ تحصیل در رشته اتاق عمل ارشد و مقطع دکترا؛ با افزایش مدرک ‌تحصیلی حقوق نیز افزایش پیدا می‌کند.
  • امکان بورسیه تحصیلی برای مهاجرت و تحصیل در سایر کشور‌ها

مزایای تحصیل در این رشته به اندازه‌ای زیاد و مفید هستند که عیب‌های اندک آن به چشم نمی‌آیند. اگر به این رشته علاقه داشته باشید معایب آن برای شما قابل ‌تحمل خواهد بود. برخی از معایب آن عبارت‌اند از:

  • ریسک و خطر‌پذیری بالا
  • سر‌و‌کار ‌داشتن دائم با خون، جان بیمار و جراحی
  • محیط کار نسبتا پر‌استرس؛ می‌توان گفت تقریبا تمامی رشته‌های پزشکی دارای این عیب هستند.
  • بازار کار کمتر در شهر‌های کوچک؛ البته شما می‌توانید در شهر‌های دیگر نیز مشغول به کار شود. اما در صورتی که امکانات و شرایط لازم را داشته باشید.

اگر به تحصیل در این رشته علاقه داشته باشید معایب آن برای شما قابل تحمل خواهد بود. اما اگر علاقه‌ای به این رشته نداشته باشید حتی مزایای آن نیز برای شما جذاب و شیرین نیست. به همین دلیل بهتر است پیش از انتخاب این رشته اطمینان حاصل کنید که به آن علاقه‌ای دارید یا خیر.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته پروتز دندان

حقوق رشته اتاق عمل

وظایفی که بر عهده فردی که در رشته اتاق عمل تحصیل کرده است قرار دارد زیاد و سنگین نیست. به طور میانگین هر اتاق عمل ۲ کارشناس یا تکنسین در این حوزه نیاز دارد. حقوقی که برای این افراد در نظر گرفته شده است حداقل ۵۰ میلیون ریال است.

مقدار حقوق دریافتی کارشناس اتاق عمل با‌ توجه‌ به سابقه فرد، میزان وظایفی که بر عهده دارد، میزان مهارت و زمانی که فرد در انجام این کار صرف می‌کند وابسته است. به همین دلیل نمی‌توان حقوق مشخصی را برای آن بیان کرد. از طرفی هر‌ساله با‌توجه‌به افزایش حقوق کارمندان پزشکی، مبلغ دریافتی این دسته نیز افزایش پیدا می‌کند. مشغول به کار‌ شدن در مراکز خصوصی و دولتی نیز بر دستمزد دریافتی این افراد تاثیر دارد.

از آنجا که شما جزئی از کادر درمان محسوب می‌شوید و در یک مرکز درمانی و بهداشتی مشغول به کار خواهید شد از پاداش‌هایی که سالانه برای افراد خبره در حوزه فعالیت در نظر گرفته می‌شود بهره‌مند می‌شوید. البته هر سال یا به مدت چند سال یک‌بار تغییرات مثبتی در دستمزد دریافتی تمامی کارمند‌ها از جمله کارشناسان اتاق عمل اتفاق می‌افتد.

حقوق رشته اتاق عمل

دروس رشته اتاق عمل

دروسی که برای رشته اتاق عمل در نظر گرفته شده است شامل ۲۲ واحد عمومی، ۷۴ واحد تخصصی و پایه، ۱۶ واحد کار‌آموزی در عرصه و ۱۸ واحد کار‌آموزی است. هر ۲، ۳ یا ۴ واحد، یک درس در نظر گرفته شده است. هر درس توسط کتاب‌های مرتبط با آن موضوع تدریس خواهد شد. این امر یاد‌گیری بیشتر و بهتر را برای شما به دنبال دارد.

  • برای شناخت و یادگیری کامل مبحث تشریح دروس آسیب‌شناسی و بافت‌شناسی، روش تحقیق در اتاق عمل، دارو‌شناسی، بهداشت در اتاق عمل، اصول استیریلیزاسیون و ضد‌عفونی، تکنولوژی اتاق عمل_ غدد و گوارش و مراقبت‌های آن، تکنولوژی اتاق عمل، ارتوپدی و مراقبت‌های آن، تکنولوژی اتاق عمل پلاستیک، ترمیمی و سوختگی و مراقبت‌های آن، روش‌های احیای قلبی، ریوی و اصول مراقبت‌های آن در طی ترم‌های متوالی و در تعداد واحد‌هایی که از سمت وزارت علوم از پیش تعیین شده است به شما آموزش داده می‌شود.
  • برای شناخت و یادگیری کامل مبحث فیزیولوژی دروس خون‌شناسی و انتقال خون، فناوری اطلاعات در اتاق عمل، اصطلاحات پزشکی، اصول و فنون مهارت‌های بالینی، آشنایی با وسایل و تجهیزات اتاق عمل، تکنولوژی اتاق عمل زنان و اورولوژی و مراقبت‌های آن، تکنولوژی اتاق عمل ENT، صورت و فک، دهان و دندان و مراقبت‌های آن‌ها، تکنولوژی اتاق عمل در اورژانس، تروما، بحران‌ها و حوادث غیر‌مترقبه و مراقبت‌های آن، اصول مراقبت در اتاق بی‌هوشی و اخلاق حرفه‌ای در اتاق عمل به عنوان واحد‌های درسی به دانشجویان رشته اتاق عمل آموزش داده می‌شود.
  • برای شناخت و یادگیری کامل مبحث بیوشیمی دروس ایمونولوژی، فیزیک پزشکی و الکتریسیته، رباتیم و کاربرد آن در اتاق عمل، زبان تخصصی، اصول و فنون عملکرد فرد سیار و اسکراب، مقدمه‌ای بر تکنولوژی اتاق عمل، تکنولوژی اتاق عمل توراکس، قلب و عروق و مراقبت‌های آن‌ها، تکنولوژی اتاق عمل اطفال و نوزادان به همراه مراقبت‌های آن‌ها، بی‌هوشی همراه مراقبت‌های آن، فوریت‌های پزشکی زا به‌عنوان واحد‌های درسی رشته اتاق عمل در طول ترم‌های تحصیلی مطالعه خواهید کرد.
  • برای شناخت و یادگیری کامل مبحث باکتریولوژی و انگل‌شناسی دروس روانشناسی عمومی، آمار حیاتی، بهداشت روان در اتاق عمل، تغذیه در جراحی، آشنایی با بیماری‌های داخلی همراه با مراقبت‌های آن، تکنولوژی اتاق عمل اعصاب همراه با مراقبت‌های آن، تکنولوژی اتاق عمل چشم همراه با مراقبت‌های آن، روش احیای قلبی_ریوی همراه با اصول مراقبت آن، مدیریت در اتاق عمل و آشنایی با تصاویر رادیولوژی در اتاق عمل را به عنوان دروس رشته اتاق عمل مرتبط با باکتریولوژی و انگل‌شناسی مطالعه خواهید کرد.

علاوه بر این دروس، ۹ بخش عملی و کار‌آموزی نیز برای این رشته در نظر گرفته شده است که شامل کار‌آموزی مهارت‌های بالینی، تکنیک اتاق عمل، رفتار در اتاق عمل، روش‌های احیای قلبی_ریوی، بخش استریل مرکزی، اصول مراقبت در اتاق بهبودی، اصول و فنون عملکرد فرد سیار و کار‌آموزی در اتاق عمل اورژانس می‌شود.

خرید کتاب های رشته اتاق عمل

رتبه رشته اتاق عمل

به نظر می‌رسد برای قبولی در رشته اتاق عمل به رتبه‌های برتر کنکور سراسری کارشناسی ارشد دست پیدا کنید. اما این‌طور نیست و به‌راحتی با به دست ‌آوردن رتبه متوسط نیز می‌توان وارد این رشته شد. برای آگاهی بیشتر از رتبه‌ای که باید به دست بیاورید چند نمونه از قبولی‌ها با رتبه متفاوت و تفاوت در منطقه، جنسیت، سهمیه و دانشگاه قبولی را ذکر می‌کنیم.

  • رتبه ۹۷۷۵: جنسیت پسر، منطقه یک، اتاق عمل دانشگاه دولتی بندر‌عباس، نوبت روزانه؛ عربی ۵۰ درصد، فارسی عمومی ۵۰ درصد، معارف اسلامی ۷۰ درصد، زبان انگلیسی ۵۵ درصد، شیمی ۴۵ درصد، فیزیک ۱۵ درصد، زیست‌شناسی ۵۵ درصد، ریاضیات ۳۵ درصد و زمین‌شناسی ۰ درصد.
  • رتبه ۶۲۴۰: جنسیت پسر، منطقه ۲، اتاق عمل دانشگاه دولتی مازندران، نوبت روزانه؛ فارسی عمومی ۴۵ درصد، عربی ۴۵ درصد، معارف اسلامی ۷۰ درصد، زبان خارجی ۵۰ درصد، شیمی ۳۵ درصد، فیزیک ۳۵ درصد، زیست‌شناسی ۶۵ درصد، ریاضی ۳۰ درصد و زمین‌شناسی ۶۰ درصد.
  • رتبه ۵۹۸۰: جنسیت پسر، منطقه ۳، اتاق عمل دانشگاه دولتی شیراز ، نوبت روزانه؛ عربی ۵۰ درصد، ادبیات فارسی ۶۵ درصد، معارف اسلامی ۸۰ درصد، زبان انگلیسی ۱۰ درصد، شیمی ۴۵ درصد، فیزیک ۵۰ درصد، زیست‌شناسی ۶۰ درصد، ریاضی ۴۰ درصد و زمین ‌شناسی ۰ درصد.
  • رتبه ۲۸۸۵: جنسیت دختر، منطقه۳، اتاق عمل دانشگاه دولتی شیراز، نوبت روزانه؛ فارسی عمومی ۳۰ درصد، عربی ۸۵ درصد، معارف اسلامی ۶۰ درصد، زبان انگلیسی ۶۰ درصد، ریاضیات ۶۰ درصد، زیست‌شناسی ۸۰ درصد، فیزیک ۴۰ درصد، شیمی ۶۰ درصد و زمین‌شناسی ۳۰ درصد.
  • رتبه ۲۷۱۰۸؛ جنسیت دختر، دانشگاه آزاد ارسنجان؛ فارسی عمومی ۵۰ درصد، عربی ۳۰ درصد، زبان انگلیسی ۱۰ درصد، معارف اسلامی ۷۰ درصد، ریاضیات ۲۵ درصد، زیست‌شناسی ۳۵ درصد، فیزیک ۱۰ درصد، شیمی ۵۰ درصد و زمین‌شناسی ۰ درصد.

با‌ توجه‌ به تفاوت در هر یک از عوامل دانشگاه، منطقه و نوبت شبانه یا روزانه پذیرش رتبه‌ها در این رشته متفاوت خواهد بود. به همین دلیل در میان این ۵ مورد، رتبه ۵ هزار و رتبه ۲۱ هزار را مشاهده می‌کنید. با کسب رتبه‌های بهتر و پایین‌تر شانس شما برای پذیرش در دانشگاه‌های برتر و نوبت روزانه بیشتر خواهد بود.

بیشتر بخوانید: بهترین منابع آزمون علوم پزشکی پایه چیست؟

مهاجرت با رشته اتاق عمل

مهاجرت رشته اتاق عمل

کارشناسی اتاق عمل به دلیل ارتباط مستقیم با معالجه بیماران برای هر کشوری ضروری است. به همین دلیل با تحصیل در رشته اتاق عمل به‌ راحتی می‌توان به بسیاری از کشور‌ها مهاجرت کرد. برای این‌کار نیاز است نکاتی در‌ رابطه ‌با مهاجرت با داشتن این مدرک بدانید.

  • سعی کنید بالا‌ترین نمرات را در واحد‌های درسی خود کسب کنید. کسب نمرات بالا در واحد‌های کار‌آموزی اهمیت بالایی دارد.
  • مشخص کنید که قصد مهاجرت به کدام کشور را دارید. سپس به یاد‌گیری زبان رسمی آن کشور یا زبان انگلیسی بپردازید.
  • پرس‌و‌جو کنید که چه مدراکی می‌تواند باعث افزایش نمره شما برای مهاجرت شود. تا پیش از اقدام برای مهاجرت سعی کنید آن‌ها را به دست آورید.
  • احتمالا پس از مهاجرت نیاز باشد که شما یک یا چند دوره کار‌آموزی را در کشور مقصد بگذرانید. با یاد‌گیری صحیح دوره‌هایی که در دوران کارشناسی برای شما برگزار می‌شود زمینه لازم برای موفقیت در این آزمون‌ها را نیز خواهید داشت.

در سال ۲۰۲۳ کشور استرالیا که دارای امکانات تحصیلی و رفاهی فوق‌العاده‌ای است مقدار زیادی نیرو‌های پزشکی و پیراپزشکی را جذب کرده است. شما با مشورت با یکی از کارشناسان مهاجرت این رشته خواهید توانست پس از فارغ‌التحصیلی به‌راحتی به کشور دلخواهتان مهاجرت کرده یا برای ادامه تحصیل رشته اتاق عمل در خارج از کشور بورسیه شوید.

تغییر رشته اتاق عمل به پزشکی و پرستاری

طبق نظرات دانشجویان رشته اتاق عمل این رشته از مزیت‌های زیادی برخوردار است. اما ممکن است برخی افراد پذیرفته‌ شده به آن علاقه‌ای نداشته باشند. اگر برای تحصیل در رشته اتاق عمل پذیرفته شده‌اید اما علاقه‌ای به تحصیل در این رشته ندارید می‌توانید به یکی از رشته‌های پزشکی یا پرستاری تغییر رشته دهید. این امر دارای شرایط و مراحلی است که باید آن‌ها را هنگام تغییر رشته در نظر داشته باشید و مطابق با آن‌ها عمل کنید.

برای تغییر رشته اتاق عمل به پرستاری و پزشکی بدون کنکور مجدد ابتدا باید درخواست خود را با دانشگاهی که در آن پذیرفته شده‌اید در میان بگذارید. اگر شرایط لازم را داشته باشید با درخواست شما موافقت می‌شود. در این صورت می‌توانید در رشته پرستاری یا پزشکی تحصیل کنید. برای این امر می‌توانید از چند طریق متفاوت اقدام کنید.

  • کارنامه سبز: ممکن است هنگام انتخاب رشته، رشته پرستاری یا پزشکی را به عنوان اولویت پس از اتاق عمل انتخاب کرده باشید. اگر پس از اعلام نتایج به رتبه آخرین فرد پذیرفته‌شده در پزشکی یا پرستاری دست یافته‌اید اکنون می‌توانید درخواست خود را از طریق سازمان سنجش ثبت کنید. در این صورت به درخواست شما رسیدگی می‌شود و نتیجه از طریق همین سایت در اختیار شما قرار می‌گیرد.
  • اگر از طریق کارنامه سبز موفق به تغییر رشته نشده‌اید می‌توانید در صورت داشتن برخی شرایط درخواست تغییر رشته به پرستاری یا پزشکی را ثبت کنید. حد‌اقل ⅙ و حداکثر ⅔ از واحد‌های درسی اتاق عمل را گذرانده باشید. فقط یک‌بار امکان تغییر وجود دارد؛ پس دقت کنید که رشته و محل درست آن را انتخاب کنید. دو مقطع فعلی و بعدی باید تقریبا در یک سطح قرار داشته باشند.

اگر با تغییر رشته شما موافقت شود از میان واحد‌هایی که گذرانده‌اید برخی از آن‌ها برای شما معادل‌سازی خواهد شد. در این صورت نیازی به گذراندن مجدد آن‌ها نیست. باقی شرایط در سایت سازمان سنجش در اختیار شما قرار می‌گیرد.

سخن پایانی

اگر به رتبه متوسطی در کنکور سراسری دست پیدا کرده‌اید تحصیل در رشته اتاق عمل گزینه مناسبی برای شما است. حقوق و مزایای آن به همراه شرایط لازم برای مشغول به کار‌شدن به عنوان کارشناس اتاق عمل می‌تواند به شما در انتخاب این مورد که به این شغل علاقه‌ای دارید یا خیر، کمک کند. اگر به این رشته و تحصیل در آن علاقه‌ای ندارید بهتر است هرچه سریع‌تر برای تغییر آن به یکی از موارد دلخواهتان اقدام کنید. تمامی آنچه در رابطه با شغل کارشناسی اتاق عمل و پاسخگویی به سوالاتتان مورد نیاز شما است به طور کامل در این متن و بخش‌های جداگانه ارائه داده شد.

سوالات متداول

رشته اتاق عمل چیست؟

یکی از شاخه‌های پزشکی است. فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و سایر مراکز درمانی مشغول به کار شوند.

درآمد رشته اتاق عمل بیشتره یا u003ca href=u0022https://bahreto.com/what-is-anesthesia-field/u0022 data-type=u0022postu0022 data-id=u002211308u0022u003eرشته هوشبریu003c/au003e؟

هر ۲ رشته مرتبط با اتاق عمل هستند و درجه سختی فعالیت آن‌ها تقریبا در یک سطح است. به همین دلیل در‌آمد آن‌ها تقریبا در یک سطح قرار می‌گیرد.

رشته اتاق عمل چند ترم است؟

بین ۸ تا ۱۰ ترم و معادل با ۴ تا ۵ سال است. پس از گذراندن موفقیت‌آمیز این دوره می‌توان مشغول به کار شد.

رشته اتاق عمل چند واحد است؟

برای فارغ‌التحصیلی در این رشته باید ۱۳۰ واحد را با موفقیت بگذرانید. این ۱۳۰ واحد شامل ۷۴ واحد تخصصی و پایه، ۲۲ واحد عمومی، ۱۸ واحد کار‌آموزی و ۱۶ واحد کار‌آموزی در عرصه است.

به اشتراک بگذارید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *