Shopping Cart

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

معرفی رشته پروتز دندان

رشته پروتز دندان از رشته‌های پر‌طرفدار تجربی به شمار می‌آید. اگر قصد دارید برای تکمیل تحصیلات دانشگاهی خود آن را برگزینید احتمالا کنجکاو هستید بدانید از چه راه‌هایی می‌توان به آن وارد شد. علاوه بر آن سوالاتی نظیر مزایا و معایب آن چیست؟ چه کتاب‌هایی برای تحصیل در آن باید مطالعه شود؟ درآمد آن چقدر است؟ شاخه‌های آن کدام‌اند؟ چه دانشگاهی پذیرش این رشته را دارند؟ ذهن شما را به خود مشغول کرده باشند و به دنبال یافتن پاسخی برای آن‌ها باشید. در ادامه به این سوالات پاسخ می‌دهیم.

رشته پروتز دندان با سوابق تحصیلی

معمولا رشته‌های تاپ دانشگاهی مخصوصا در رشته تجربی دارای آزمون ورودی هستند و به‌راحتی نمی‌توان در آن‌ها تحصیل کرد. پروتز دندانی نیز از همین دسته به شمار می‌رود. اما راهی برای تحصیل با سوابق تحصیلی وجود دارد. اما برای مقاطع بالاتر نیاز است حتما در کنکور سراسری شرکت کنید و رتبه مورد نیاز را به دست آورید.

اگر قصد تحصیل در مقطع کاردانی رشته پروتز دندان را دارید می‌توانید بدون شرکت در کنکور سراسری در آن مشغول به تحصیل شوید. یعنی اگر سوابق تحصیلی شما که شامل نمرات امتحانات نهایی مقطع دوم متوسطه می‌شود به حد‌نصاب پذیرش این رشته رسیده باشد، توسط دانشگاه تایید می‌شود و می‌توانید در آن مشغول به تحصیل شوید.

اگر قصد تحصیل در مقطع کارشناسی رشته پروتز دندان را دارید نمی‌توانید با سوابق تحصیلی و بدون کنکور در این رشته مشغول به تحصیل شوید. باید حتما در کنکور سراسری شرکت کنید و رتبه لازم برای تحصیل در پروتز دندان را به دست آورید.

از‌آنجا‌که بیشتر نیروی پروتز دندان از طریق آزمون سراسری رشته تجربی جذب می‌شود باقی افراد که مایل به تحصیل بدون کنکور در این رشته هستند باید منتظر بمانند تا سازمان سنجش دفترچه مخصوص برای این دسته را منتشر کند. البته احتمال این کار پایین بوده و بهتر است خودتان را برای رقابت در کنکور سراسری آماده کنید.

اگر به دنبال رشته پروتز دندان برای مهاجرت هستید یکی از بهترین گزینه‌ها را انتخاب کرده‌اید. زیرا در بسیاری از کشور‌هایی که قصد مهاجرت به آن‌ها را دارید بدون شرکت در کنکور سراسری شما را پذیرش خواهند کرد. ملاک پذیرش آن‌ها برخی قوانین و ضوابط است که دانشگاه محل تحصیل آن‌ها را تعیین می‌کند.

رتبه لازم برای قبولی در رشته پروتز دندان

حداقل رتبه لازم برای رشته پروتز دندان در منطقه یک حدود ۲۵۰۰ است. بنابراین می‌توان گفت با رشته پزشکی و دندانپزشکی رقابت می‌کند. بررسی کارنامه افرادی که به صورت روزانه در دانشگاه علوم پزشکی مشغول به تحصیل در پروتز دندان هستند نشان داده است باید برای دستیابی به این رشته در کنکور سراسری، باید تلاش و همت زیادی به خرج دهید؛ زیرا افراد زیادی در تلاش هستند تا بتوانند آن را به دست بیاورند. اکنون کارنامه برخی از پذیرفته‌ شده در این رشته را مورد بررسی قرار می‌دهیم تا مقداری تقریبی از درصد‌های مورد نیاز برای قبولی را به دست آورید.

  • رتبه ۲۴۳۰: پذیرفته‌ شده در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان؛ ادبیات فارسی ۵۳.۴ درصد، زبان عربی ۴۰ درصد، دین و زندگی ۹۴.۷ درصد، زبان انگلیسی ۷۸.۷ درصد، زمین‌شناسی ۰ درصد، ریاضیات ۳۰ درصد، زیست‌شناسی ۷۴.۷ درصد، فیزیک ۶۲.۳ درصد و شیمی ۶۴.۷ درصد.
  • رتبه ۲۴۳۰: پذیرفته ‌شده در دانشگاه علوم پزشکی گناباد؛ ادبیات فارسی ۵۴.۷ درصد، زبان عربی ۸۴ درصد، دین و زندگی ۸۴ درصد، زبان انگلیسی ۴۶.۷ درصد، زمین‌شناسی ۰ درصد، ریاضیات ۵۰ درصد، زیست‌شناسی ۷۱.۴، فیزیک ۷۱.۲ درصد و شیمی ۵۶.۲ درصد.
  • رتبه ۲۴۸۸: پذیرفته ‌شده در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان؛ ادبیات فارسی۵۳.۴درصد، زبان عربی ۴۸ درصد، دین ‌و زندگی ۸۲.۷ درصد، زبان انگلیسی ۴۶.۷ درصد، زمین‌شناسی ۰ درصد، ریاضیات ۴۵.۶ درصد، زیست‌شناسی ۷۸ درصد، فیزیک ۶۴.۵ درصد و شیمی ۵۹.۹ درصد.
  • رتبه ۲۵۳۳: پذیرفته ‌شده در دانشگاه علوم پزشکی بندر‌عباس؛ ادبیات فارسی ۳۸.۷ درصد، زبان عربی ۷۳.۴ درصد، دین و زندگی ۸۰ درصد، زبان انگلیسی ۶۵.۴ درصد، زمین‌شناسی ۰ درصد، ریاضیات ۴۲.۳ درصد، زیست‌شناسی ۸۹.۴ درصد، فیزیک ۵۵.۶ درصد و شیمی ۵۰ درصد.

چیزی که میان این ۴ رتبه متفاوت، مشترک بوده درصد زمین‌شناسی آن‌ها است. پذیرش هر یک از این رتبه‌ها به‌صورت بومی صورت می‌گیرد. یعنی فردی که رتبه آن در دانشگاه بندر‌عباس را مورد بررسی قرار داده‌ایم بومی و ساکن بندر‌عباس است.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته علوم آزمایشگاهی

درآمد رشته پروتز دندان

برای تعیین درآمد رشته پروتز دندان و ساخت پروتزهای دندانی، افراد بر ‌اساس تخصص و میزان فعالیتی که انجام می‌دهند، در ۳ دسته قرار می‌گیرند:

  • درآمد تکنسین پروتز دندان: با ‌توجه ‌به نوع فعالیت، میزان فعالیت، محل آن، تجربه و مهارتی که در انجام این شغل دارید درآمد شما متفاوت خواهد بود. هرچه ساعات بیشتری را به انجام کار اختصاص دهید حقوق بیشتری دریافت می‌کنید. هرچه کاری که انجام می‌دهید سنگین‌تر باشد هزینه بیشتری برای آن در‌نظر گرفته می‌شود. و در مورد تاثیر محل کار نیز به این صورت است که مثلا تکنسین پروتز دندانی که در محل تجربی کار می‌کند دستمزد کمتری نسبت به تکنسینی که در محل شخصی مشغول‌به‌کار است دریافت می‌کند.
  • درآمد متخصص پروتز دندان: درآمد متخصص پروتز دندان از تکنسین این شغل خیلی بالاتر است. این فرد قابلیت این‌که لابراتور شخصی خود را راه‌اندازی کند دارد. پس می‌تواند به درآمد بالایی برسد. شرط اول در این کار داشتن تجربه و مهارت لازم است. اگر به دنبال کسب درآمد بیشتر از طریق راه‌اندازی لابراتور دندانسازی شخصی هستید بهتر است با فردی که در این زمینه تجربه دارد مشورت کنید. در این صورت می‌توانید مکان مناسب را انتخاب کنید و خدمات باکیفیتی را ارائه دهید.
  • درآمد رشته پروتز دندان در سایر کشور‌ها: این رشته در ایران نیز از درآمد بالایی برخوردار است. اما در کشور‌های خارجی نظیر آمریکا و ترکیه به آن اهمیت زیادی داده می‌شود. این مبلغ در آمریکا حدود ۶۲ هزار دلار سالیانه و در ترکیه ۱۰ تا ۵۰ هزار لیر در ماه است.

در هر ۳ مورد هرچه مهارت شما بیشتر و کار شما تمیز‌تر باشد به درآمد بیشتری خواهید رسید. آنچه اهمیت دارد این است که به‌طور‌کلی درآمد رشته پروتز دندان نسبتا زیاد است. با مطالعه نظرات درباره رشته پروتز دندان می‌توان گفت که بیشتر افرادی که در این حوزه در حال فعالیت هستند از درآمد خود رضایت دارند.

مزایا و معایب رشته پروتز دندان

هر شغلی دارای مزایا و معایبی است و رشته پروتز دندان نیز از این قائده مستثنا نیست. چیزی که اهمیت دارد میزان علاقه شما نسبت به آن است که باعث می‌شود تا چه میزان معایب آن برای شما قابل‌تحمل شود. اگر علاقه‌ای به رشته نداشته باشید مزایای آن نیز برای شما کم‌رنگ خواهد بود. در ادامه به بررسی مزایا و معایب رشته پروتز دندان می‌پردازیم:

مزایای رشته پروتز دندان

برای رشته پروتز دندان بازار کار اشباع نشده وجود دارد. اگر تلاش لازم را داشته باشید به‌راحتی می‌توانید در شغل مرتبط با این رشته مشغول‌به‌کار شوید. در‌آمد این شغل نسبتا بالا است.

به دلیل این که رشته پروتز دندان نسبتا جدید است امکان پیشرفت در آن وجود دارد. این رشته پر‌کاربرد و ضروری محسوب می‌شود. به همین دلیل بازار کار و درآمد آن خوب است. به‌طور‌کلی مزایای این رشته به معایب آن غلبه می‌کند و آینده بسیار خوبی دارد.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته داروسازی

معایب رشته پروتز دندان

از معایب و شرایط قبولی در رشته پروتز دندان تلاش زیاد است؛ زیرا افراد زیادی با هم رقابت تنگاتنگ دارند تا در این رشته پذیرفته شوند. از طرفی ظرفیت دانشگاه‌ها برای پروتز دندان کم است. اگر قصد ادامه تحصیل در این رشته را داشته باشید در ایران نمی‌توانید مدرکی بالاتر از مقطع کارشناسی دریافت کنید. به همین دلیل ضروری است که برای دریافت آن در خارج از کشور تحصیل کنید.

دانشگاه های دارای رشته پروتز دندان

ممکن است بتوانید در نوبت شبانه یا مراکز آزاد در رشته پروتز دندان در دانشگاه‌های گوناگونی در سراسر کشور مشغول به تحصیل شوید. اما اگر به دنبال تحصیل در بهترین مراکز و در نوبت روزانه هستید باید اندکی بیشتر تلاش کنید و خود را در این رقابت به رتبه‌های برتر برسانید. برترین دانشگاه‌هایی که در ایران این رشته تحصیلی را ارائه می‌دهند عبارت‌اند از:

  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • دانشگاه پردیس خود‌گردان علوم پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه علوم پزشکی گرگان
  • دانشگاه علوم پزشکی یزد
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی لرستان
  • دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
  • دانشگاه علوم پزشکی کاشان
  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران

شهریه دانشگاه آزاد رشته پروتز دندان نسبتا بالا است. هر ترم باید مبالغ زیادی در ازای واحد‌های درسی که انتخاب می‌کنید به دانشگاه به عنوان شهریه بپردازید. اگر دانشگاه آزاد را برای تحصیل انتخاب می‌کنید بهتر است در محل زندگی شما قرار داشته باشد. در این صورت از برخی هزینه‌ها نظیر اجاره ‌بهای خوابگاه جلوگیری می‌شود.

با‌ توجه ‌به محل زندگی و رتبه‌ای که در کنکور سراسری رشته تجربی به دست آورده‌اید می‌توانید یکی از این دانشگاه‌ها را به عنوان محل تحصیل خود انتخاب کنید. البته دانشگاه‌های دیگری نیز وجود دارند که در صورت کسب رتبه پایین‌تر یا نزدیکی آن به محل زندگی‌تان می‌توانید در آن تحصیل کنید.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته هوشبری

دروس و کتاب های رشته پروتز دندان

لیست کتاب‌هایی که باید برای واحد‌های درسی رشته پروتز دندان خریداری کنید در تمامی دانشگاه‌ها یکسان نیست؛ زیرا هر استادی یک کتاب را به عنوان منبع درسی خود معرفی می‌کند. بنابراین در ادامه این قسمت، دروس این رشته را بیان می‌کنیم تا پیش از آن که اساتید مربوط به هر درس به معرفی کتب منابع بپردازند آشنایی اندکی با آن‌ها داشته باشید.

  • دروس عمومی: زبان عمومی، فارسی عمومی تربیت بدنی ۱ و ۲، انقلاب اسلامی، تاریخ اسلام، متون اسلامی، آشنایی با دفاع مقدس، اندیشه اسلامی ۱ و ۲ و دانش خانواده و جمعیت.
  • دروس تخصصی: جنین‌شناسی، آسیب‌شناسی، بافت‌شناسی، انبار‌داری، مبانی مدیریت، آمار و روش تحقیق، اصول حسابداری، فیزیک پزشکی، میکروب‌شناسی و کنترل عفونت، روش‌های یاد‌دهی و یادگیری، رایانه و سیستم‌های اطلاع‌رسانی ۱ و ۲، ارتودنسی نظری ۱ و ۲، ارتودنسی عملی ۱ و ۲، پروتز ثابت دندان نظری ۱ و ۲ و ۳، پروتز ثابت عملی ۱ و ۲ و ۳، پروتز متحرک کامل نظری ۱ و ۲، پروتز متحرک کامل عملی ۱ و ۲، پروتز متحرک پاراسیل نظری ۱ و ۲ و ۳، اکلوژن نظری ۱ و ۲، اکلوژن عملی ۱ و ۲، زیبایی عملی، زیبایی نظری، آناتومی و مورفولوژی دندان نظری، آناتومی و مورفولوژی دندان عملی، مواد دندانی نظری ۱ و ۲، ایمپلنت نظری، زبان تخصصی، ایمپلنت عملی ۱ و ۲، اتچمنت عملی ۱ و ۲، پروتز‌های ماگزیلوفشیال نظری، پروتز‌های ماگزیلوفشیال عملی، سمینار و کار‌آموزی.

کار‌آموزی در عرصه نیز به ۲ قسمت تقسیم می‌شود که در ۲ ترم جداگانه باید آن را بگذرانید. برای هر درس نیاز است که کتاب مربوط به آن را تهیه کنید. اما دروس عملی، کار‌آموزی و کار‌آموزی در عرصه نیازی به کتاب ندارند. فقط برای دروس نظری نیاز است کتاب مربوطه را خریداری کنید.

خرید کتاب های پروتز دندان

شاخه های رشته پروتز دندان

رشته پروتز دندان در ایران زیاد شناخته شده نیست. به همین دلیل تنها در ۲ مقطع کاردانی و کارشناسی می‌توان در آن تحصیل کرد. یعنی امکان ادامه‌تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا برای این رشته وجود ندارد. به همین دلیل گرایشی برای آن در کشور ما تعریف نشده است.

اگر علاقمند به ادامه یادگیری و دستیابی به مدرک بالاتر برای پروتز دندان هستید می‌توانید در خارج از کشور به آن دست پیدا کنید. ابتدا نیاز است که ۱۳۰ واحد را در ۴ سال تحصیلی که معادل ۸ ترم تحصیلی است را بگذرانید. پس از آن از طریق بورسیه تحصیلی یا راه‌های دیگر می‌توانید به کشور‌های خارجی بروید و تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد یا دکترا ادامه دهید.

در ترکیه رشته پروتز دندان دارای ۴ زیر شاخه است که به دلخواه می‌توانید برای مقطع کارشناسی ارشد یا دکترا یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. این ۴ زیر شاخه عبارت‌اند از: کار‌آموز تکنسین دندانپزشکی، متخصص ایمپلنت، تکنسین دندانپزشکی و تکنسین آزمایشگاه دندانپزشکی.

سخن پایانی

آنجه که درباره رشته پروتز دندان نیاز بود بدانید را در این متن توضیح دادیم. حالا نوبت به شما می‌رسد که با دانستن حقوق، مزایا، معایب و محدودیت‌های تحصیلی آن همچنان به تحصیل در رشته پروتز دندان علاقه داشته باشید یا خیر. این‌گونه تصمیم‌گیری برای شما ساده‌تر خواهد بود. هدف ما کمک به شما برای انتخاب راه صحیح برای تحصیل در این رشته است. به همین دلیل با خیال آسوده می‌توانید به مطالب جمع‌آوری‌شده توسط ما که آن‌ها را در اختیار شما قرار می‌دهیم اعتماد کنید.

سوالات متداول

رشته پروتز دندان چیست؟

از رشته‌های پر‌طرفدار با درآمد نسبتا بالای پزشکی است که پس از شرکت در کنکور تجربی و کسب رتبه متناسب با آن می‌توانید به تحصیل در آن مشغول شوید.

رشته پروتز دندان چند سال است؟

برای دریافت مدرک کاردانی ۲ سال و برای دریافت مدرک کارشناسی ۴ سال باید در این رشته تحصیل کنید.

رشته پروتز دندان چند ترم است؟

اگر قصد دریافت مدرک کاردانی دارید ۴ ترم را باید بگذرانید. اما برای مقطع کارشناسی ۸ ترم با تعداد ۱۳۰ واحد باید گذرانده شود.

رشته پروتز دندان کاردانی است یا کارشناسی؟

در هر ۲ مقطع می‌توان در این رشته تحصیل کرد. اما دستیابی به مقاطع بالاتر امکان‌پذیر نیست.

به اشتراک بگذارید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *